Se dă startul construirii noii aripi a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a semnat în data de 25 noiembrie 2021 contractul pentru realizarea proiectului tehnic și construirea noii aripi cu șase etaje a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, clădire dotată cu heliport.

Județul Satu Mare lansează cea mai mare investiție în domeniul sănătății din ultimii 50 de ani. Acordul de cooperare “ROcHUs – Care for health in Satu Mare and Szabolcs-Szatmár-Bereg counties” a fost semnat în septembrie 2018. Din valoarea totală a proiectului, 24 de milioane de euro, județului Satu Mare îi revine suma de 11,5 milioane de euro prin Programul Transfrontalier Româno-Maghiar, fiind completată din fonduri guvernamentale în valoare de 1,5 milioane de euro, respectiv cu bani din bugetul propriu al Consiliului Județean Satu Mare.

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, cu 700 de paturi, construit în 1973, va fi extins cu o clădire la standarde europene, care nu doar că va oferi servicii de calitate superioară pacienților, dar, ca instituție medicală județeană, va fi mult mai atractivă și pentru tinerii specialiști.

Clădirea va fi dotată cu 18 săli de operație moderne și peste 200 de paturi, va include secții de terapie intensivă, urologie, chirurgie, chirurgie pediatrică, chirurgie plastică și ortopedie, precum și o unitate de transfuzie sanguină.

 „Este cel mai mare contract de construcții civile din istoria județului Satu Mare, de aproximativ 100 de milioane de lei, cu un termen de execuție foarte scurt și care răspunde unor nevoi exprimate de decenii întregi de sătmăreni. Să nu confundăm însă acest proiect cu alte investiții care au fost realizate și predate în acest an – secțiile Urologie și ATI, sau construcția noului corp de clădire de 2500 mp pentru secția de Neurologie, care urmează să fie predată. Încet ne aliniem vestului, acolo unde nu se reabilitează un spital ci se construiește unul nou. Modernizarea sistemului sanitar rămâne o prioritate absolută în beneficiul pacienților și cadrelor medicale, iar acelor persoane care aruncă cu noroi asupra managementului actual al spitalului și asupra Consiliului Județean, noi le răspundem prin fapte concrete”, a declarat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.

“Este cea mai importantă și mai semnificativă realizare la nivel de proiect care oferă sănătății sătmărene acea gură de oxigen de care are nevoie de multă vreme. Spitalul Județean funcționează în mai multe corpuri de clădire cu o infrastructură concepută în parte în anii ’73-’75, iar în parte în anii 1800-1900, perioadă din care datează clădirea Spitalului Vechi. Trebuie să ne aliniem la ceea ce înseamnă standard și dezvoltare, iar acest proiect oferă toate șansele ca acest lucru să se realizeze”, afirmă managerul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, Adrian Marc.

La semnarea contractului au fost prezenți și reprezentanții companiilor care vor realiza lucrările, Asocierea Euras SRL – Concelex Engineering SRL – Cubicon Invest SRL- Construcții Erbasu SA. Valoarea totală a proiectului este de 97.053.830 lei, cu timp de execuție de 26 de luni.

 
Politica de Cookie