Satu Mare a făcut pași importanți în managementul deșeurilor
Satu Mare a făcut pași importanți în managementul deșeurilor
Raul Pop, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor s-a aflat în data de 17 martie 2021 într-o vizită de lucru în județul Satu Mare. Acesta a dorit să vadă modul în care se implementează Sistemulul Integrat de Management al Deșeurilor.

“Satu Mare este un județ inedit ca mod de organizare, din perspectiva deșeurilor (funcționând prin Serviciul Public de Administrare a Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor – SPASIMD, înființat în subordinea Consiliului Județean Satu Mare). Deocamdată, județul Satu Mare funcționează foarte bine sub această formă de administrare. Istoria recentă legată de funcționarea Agențiilor de Dezvoltare Intracomunitară din celelalte județe îmi arată că funcționarea lor este destul de șovăielnică”, a afirmat la Satu Mare secretarul de stat, Raul Pop.

Consiliul Județean Satu Mare a început implementarea Managementului Regional al Deşeurilor Urbane şi Ecologizarea Rampelor de Deşeuri, în anul 2006.

“Până în prezent, prin acest proiect am reușit să finalizăm Depozitul regional pentru deşeuri nepericuloase Doba, Microstația de transfer deșeuri Livada și am închis depozitele neconforme din localitățile Carei, Tășnad și Negrești-Oaș. Mai trebuie să finalizăm procesul de închidere a gropii de gunoi din municipiul Satu Mare, iar aici am avea nevoie de un sprijin pentru acoperirea costurilor legate de acest proces, în prezent lucrările de închidere a depozitului fiind realizate în proporție de aproximativ 38%. După închiderea acestui depozit vom reda intravilanului municipiului Satu Mare 35 de hectare de spații verzi”, a precizat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, în cadrul întâlnirii cu ministrul secretar de stat, Raul Pop.

În cadrul discuțiilor purtate la Instituția Prefectului, s-au ridicat diverse probleme pe partea de reglementare, autorizare și control al deșeurilor și s-au făcut diverse propuneri pentru încurajarea colectării selective a deșeurilor verzi.

La întâlnirea de la Satu Mare au mai participat Cecilia Marin – consilierul secretarului de stat Raul Pop, vicepreședinții Consiliului Județean Ioan Rus și Cristian Valer Beșeni, prefectul Altfatter Tamás și subprefectul Lavinia Kiss, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, Claudiu Ardelean, directorul SPASIMD Satu Mare și reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare și ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Satu Mare.

După această întâlnire, secretarul de stat Raul Pop și-a continuat vizita în teren la Depozitul regional pentru deşeuri nepericuloase Doba.