Rucsacul și marcajul . Poiana Cioncășel.

Rucsacul și marcajul . Poiana Cioncășel.

 

Ne ținem de promisiune și venim în fața prietenilor noștri cu o nouă propunere de petrecere a timpului în aer liber, de această dată, cu o tematică adresată în special familiilor cu copii mici, celor în etate ori montaniarzilor cu o condiție fizică precară.

Mai mult, în urma deselor solicitări venite din partea publicului, seria de postări care descriu traseele turistice din județul Satu Mare vor  fi încărcate  pe site-ul Consiliului Județean Satu Mare la secțiunea Salvamont pentru a oferi,  în permanență turiștilor, un  acces permanent și facil la informații actualizate.

  1. Înainte de a începe descrierea Circuitului Cioncășel, facem mențiunea că, pentru turiștii ajunși la Luna Ses, care nu au la dispoziție decât una sau două ore pentru drumeție și totuși doresc să se bucure de mișcare, le recomandăm o alternativă mult mai facilă, și anume,  parcurgerea doar a unui sector al circuitului , dar cu începere din sens invers din Parcarea Telescaun Luna Ses. Astfel, se reduce diferența de nivel și se scurtează distanța până la cele două obiective naturale, Punctul de belvedere „Copacul Singuratic” și Poiana Cioncășel.   Traseul începe din Parcarea Telescaun, de unde, urmează marcajul  turistic Triunghi  Roșu (Parcare-Poiana Soci), care are  un sector comun cu Punct Galben (Parcare-

Vf. Pietroasa); se parcurge în orice anotimp, dus-întors pe aceeași rută fără  dificultăți tehnice și nu necesită echipament special de drumeție.

  1. Revenind la Circuitul Cioncășel, un traseu ușor, relaxant, în lungime de cca 10 km care se parcurge pe timp de iarnă în 3-4 ore, fiind  compus din traseul marcat Cruce Roșie (Borcut-Izvor Trestia), un sector din traseul marcat  Triunghi Roșu (Parcare-Poiana Soci) și o porțiune din drumul județean DJ 109 (nemarcat) cuprinsă între Parcare Telescaun și Punctul Info Turistic Luna Ses (în aer liber-în curs de amenajare). Parcurgerea circuitului cu intrarea în traseu de  jos, din dreptul Punctului Info Turistic, este recomandată deoarece diferența de nivel se câștigă constant, fără un efort prea mare, iar ultimii kilometri, cand se consideră că  oboseala drumeției este mai accentuată, sunt parcurși în coborâre.

Așadar, drumeția noastră va începe din dreptul Punctului Info Turistic unde se găsește și o parcare amenajată (paralel cu vechea Carieră de piatră) după care, la nici 100 m ne încadrăm spre stânga pe valea Talna Mare al cărei drum forestier este marcat cu Cruce Roșie. Vom urma acest traseu cca 2 km până la intersectarea cu valea Trestiei care ne vine pe mâna dreaptă și pe-al cărui drum forestier vom urca pînă la locul de popas Izvor Trestia, care este și capătul traseului marcat Cruce Roșie. Tot aici vom găsi și marcajul Triunghi Roșu, care ne va conduce către Parcarea Telescaun, nu înainte de a ne atinge obiectivele propuse, Poiana Cioncășel respectiv Punctul de belvedere Copacul Singuratic.

Din parcare, după cca. 2 km parcurși pe drumul asfaltat DJ 109, vom ajunge la locul de începere a drumeției, nu înainte de a fi admirat mica bisericuță de lemn din incinta Schitului Sfântul Arhidiacon Ștefan.  Stiu că acest text diferă de alte descrieri cu care ne-am obișnuit auditoriul, dar am făcut-o cu scopul nedisimulat de a vă lasa vouă, prietenilor montaniarzi... plăcerea de a descoperi noi  frumuseți sătmărene,  savurând clipocitul pâraielor de munte, freamătul pădurilor de brad, de-a vă bucura alături de cei dragi, de oboseala unei zile ...cu rucsacul în spate!

_________________________________________

...pe cărări de munte ...mereu alături de dvs!

SPJ Salvamont SM- Alex. Costin