Reabilităm sistemul energetic al spitalului din Negrești-Oaș cu fonduri din PNRR
Reabilităm sistemul energetic al spitalului din Negrești-Oaș cu fonduri din PNRR
Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare și Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, au semnat în data de 27 decembrie 2022, la București, contractul pentru un nou proiect de dezvoltare în valoare de 24,7 milioane de lei. Cu sprijinul oferit prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Consiliul Județean Satu Mare va reabilita din punct de vedere energetic 5 corpuri ale clădirii noi a Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș. După lucrările de modernizare, spitalul va fi dotat cu sisteme termice moderne, eficiente energetic și prietenoase cu mediul, ceea ce va reduce semnificativ costurile de întreținere.

În urma lucrărilor de reabilitare termică, clădirea spitalului nou va funcționa pe baza unor sisteme energetice moderne și prietenoase cu mediul, și astfel costurile privind întreținerea vor fi reduse considerabil. 

Astfel, în cadrul proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirii Spitalului Orășenesc Negrești Oaș, județul Satu Mare”, se vor realiza lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu și utilizarea surselor regenerabile de energie. De asemenea, vor fi realizate lucrări de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri, lucrări de reabilitare a instalațiilor de oxigen, dar și recompartimentări interioare pentru organizarea optimă a fluxurilor și circuitelor medicale.
Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA. Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru Componenta 5 – Valul Renovării – MDLPA.
Acesta este cel de-al doilea contract de modernizare energetică cu finanțare prin PNNR, obținut de Consiliul Județean Satu Mare, după cel privind „Creșterea eficienței energetice a sediului administrativ al Consiliului Județean Satu Mare”, în valoare de 29, 2 milioane lei.