Energiahatékonnyá tesszük az Avasfelsúfalui Városi Kórház épületét a PNRR program általi támogatásból
Energiahatékonnyá tesszük az Avasfelsúfalui Városi Kórház épületét a PNRR program általi támogatásból
Egy újabb, 24,7 millió lej értékű fejlesztési projekt szerződését írta alá ma Bukarestben Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Cseke Attila fejlesztési miniszter. Az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) által nyújtott támogatásból az Avasfelsőfalui Városi Kórház 5 szárnyának energetikai korszerűsítését végzi el a tanács.

A modernizálási munkálatok után a kórház épülete modern és energiahatékony, illetve környezetbarát rendszerekkel gazdagodik, melyek jelentősen csökkentik majd a fenntartási költségeket. 

A „Szatmár megyei Avasfelsőfalui Városi Kórház épületének energiahatékonyságának növelés” nevet viselő projekt keretében elvégzik az épület burkolatának hőrehabilitálását, megújul a fűtési, illetve melegvíz-ellátó rendszer, továbbá a saját fogyasztást biztosító alternatív villamosenergia- és/vagy hőenergia-termelő rendszerek telepítésére is sor kerül megújuló energiaforrások felhasználásával. Ezenkívül rehabilitációs/korszerűsítési munkákat végeznek az épületek világítási rendszerein, az oxigénellátó rendszerek, de belső átszervezéseket is végeznek az intézmény tevékenységének optimális megszervezése érdekében.
A PNRR-en keresztül nyújtott finanszírozás mértéke a projekt elszámolható költségeinek 100%-a, ÁFA nélkül. Az elszámolható kiadásokhoz kapcsolódó áfa összegét az állami költségvetésből, az MDLPA Felújítási Hullám 5. komponensének költségvetéséből kell fedezni.
A Szatmár Megyei Tanácsnak ez a második, PNNR-en keresztül finanszírozott energetikai korszerűsítési szerződése a „Szatmár Megyei Tanács épületének energiahatékonyságának növelése” tárgyú, 29,2 millió lej értékű projekt után.