Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în vizită la Satu Mare
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în vizită la Satu Mare
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, s-a aflat astăzi într-o nouă vizită de lucru în județul Satu Mare. Prima oprire a ministrului Dezvoltării a fost în municipiul Carei, la Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu”, o școală care a fost complet modernizată,

iar acum se lucrează la noua construcție extinsă a școlii, lucrările fiind asigurate prin Programul Național de Dezvoltare Locală II. Ministrul Cseke Attila apreciază că lucrările investiției, în valoare de peste 13 milioane lei, ar putea fi încheiate în acest an.

„Am constatat că lucrările sunt în grafic, aproape de finalizare. Din suma totală de 13 milioane lei, au mai rămas de finanțat puțin peste 3 milioane de lei. Sunt toate speranțele ca în 2021 această clădire să poată fi dată în folosință. L-am asigurat și pe domnul primar și pe constructor că avem resursele financiare pentru a finaliza acest obiectiv de investiție”, a declarat ministrul Dezvoltării.

De asemenea, Cseke Attila i-a încurajat pe primarii din județul Satu Mare să acceseze programul național de construire de creșe care va începe în acest an. „Prin Planul Național de Reziliență și Redresare vom avea finanțare pentru 140 de asemenea creșe în toată țara. Avem resurse financiare pentru acest program și în bugetul Ministerului Dezvoltării. Așa că îi îndemn pe primari să acceseze programul nostru, să depună solicitări și să identifice terenul pe care se pot construi aceste creșe. În municipiul Satu Mare, primarul Kereskenyi Gabor a identificat un teren pentru construcția unei creșe noi, moderne, eficientă energetic, și l-am îndemnat și pe primarul municipiul Carei să facă același lucru. Tot în PNRR ne propunem să avem un fond important pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice. În urma discuțiilor cu domnul primar Eugen Kovacs, am înțeles că în Carei există această nevoie”, a adăugat ministrul Cseke Attila.

În municipiul Satu Mare, ministrul Dezvoltării a vizitat șantierul podului peste râul  Someș din zona străzii Ștrandului. Este cea mai mare investiție din ultimii 30 de ani a Primăriei municipiului Satu Mare, în valoare de 169 de milioane de lei. Aproape jumătate din suma contractată este susținută de Ministerul Dezvoltării. Cseke Attila a apreciat că este vizibil progresul față de ultima vizită pe care a făcut-o la acest obiectiv.

În cadrul vizitei în județul Satu Mare, ministrului Dezvoltării i-a fost prezentată și  investiția de modernizare a drumului județean DJ 193A, în lungime de 48 de km, o importantă lucrare care se realizează prin Programul Național de Dezvoltare Locală I.

Totodată, Cseke Attila, s-a întâlnit cu primarii comunelor afectate de recentele inundații care au avut loc în județul Satu Mare. Ministrul Dezvoltării le-a solicitat acestora să grăbească formalitățile pentru depunerea solicitărilor în vederea despăgubirii lucrărilor publice afectate de inundații. Cererile trebuie depuse la Compania Națională de Investiții în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului, iar lucrările în primă urgență vor fi realizate din fonduri puse la dispoziție de Ministerul Dezvoltării. Toate cererilor vor fi centralizate de Instituția Prefectului Satu Mare.

Ministrul Dezvoltării a vizitat și șantierul din Centrul Nou al municipiului Satu Mare, investiție în valoarea de 13,15 milioane de lei, care se estimează a fi finalizată până la sfârșitul lunii decembrie. În discuțiile purtate cu autoritățile locale, Cseke Attila a amintit că există aprobarea pentru construcția unui bazin de înot în municipiul Satu Mare, printr-o investiție în valoarea de 16 milioane de lei.

În vizita sa la obiectivele de investiții, ministrul Cseke Attila a fost însoțit de președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, vicepreședinții Ioan Rus și Cristian Valer Beșeni, administratorul public al județului Satu Mare, Kovacs Maté, prefectul județului, Altfatter Tamás, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, viceprimarul Gheorghe Stan și city-managerul Masculic Csaba.