Județul Satu Mare are un sistem de protecție antigrindină unic la nivel național
Județul Satu Mare are un sistem de protecție antigrindină unic la nivel național
Județul Satu Mare dispune de un sistem de protecție antigrindină unic la nivel național. Proiectul implementat de Consiliul Județean Satu Mare a fost finalizat, stațiile au fost instalate în 40 de localități ale județului, iar în primăvară vor fi puse în funcțiune.

Proiectul „Mitigating the negative effects of hail in Satu Mare county“, cod ROHU102, acronim SILVER, a fost finanţat prin Programul INTERREG V-A România-Ungaria, în parteneriat cu Serviciul Național de Meteorologie din Ungaria (Országos Meteorológiai Szolgálat) și a avut ca obiectiv reducerea efectelor negative ale fenomenului de grindină atât în frecvenţă, cât şi în intensitate, în zona transfrontalieră a judeţelor Satu Mare şi Szabolcs-Szatmár-Bereg, prin realizarea unei reţele antigrindină la nivelul judeţului Satu Mare.
În cadrul conferinței de finalizare a proiectului, care s-a desfășurat în data de 12 decembrie 2023, au fost prezenți și experți din partea Autorității Naționale Antigrindină, instituție care va gestiona întreaga rețea de generatoare terestre antigrindină de la nivelul județului. 
Rețeaua este compusă din 40 de stații automate de generatoare terestre automatizate  amplasate pe întreg teritoriul județului Satu Mare, cu un modul de operare online. 
Generatoarele terestre vor fi arondate unei Unități de Combatere a Căderilor de Grindină din cadrul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor si vor intra în acțiune în urma unei avertizări primite de la Operatorul licențiat al acesteia. Aceste avertizări se bazează pe analiza imaginilor de radar meteorologic, respectiv pe alte procedee meteorologice specifice. Generatoarele vor intra în funcțiune în mod automat și vor emana particule de iodură de argint, care vor urma traiectoriile naturale ale dinamicii atmosferice și vor fi absorbite de norii de grindină prin mișcarea convectivă a aerului din zonele de instabilitate atmosferică. Particulele de iodură de argint constituie nuclee de condensare în plus, prezența lor în nori cauzează reducerea dimensiunilor picăturilor din interiorul norilor și astfel a probabilității formării nucleelor mari de grindină.
Mecanismul de funcționare este unul consacrat și utilizat în mai multe țări ale Europei (Croația, Franța, Ungaria) și chiar și în afara continentului. În Ungaria funcționează un astfel de sistem bazat pe aceeași tehnologie ce acoperă întregul teritoriu al statului vecin.
Aceste staţii nu lansează rachete, nu emit zgomot, nu deranjează olfactiv şi se pot considera cele mai prietenoase cu mediul înconjurător dintre tehnologiile existente. Cristalele de material activ, de iodură de argint, sunt transportate înspre norii de grindină chiar de curenţii de aer ascendenţi, efectul fiind reducerea probabilităţii de formare a grindinei.
Toate sistemele de protecție antigrindină consacrate, indiferent de metodele de acționare (prin rachete, avioane, generatoare) folosesc același material activ pentru a reduce riscul căderilor de grindină, și anume iodura de argint. În baza informațiilor disponibile, tehnologia propusă prin proiectul “Silver” o putem considera cea mai eficientă din punct de vedere a costurilor, cea mai prietenoasă cu mediul înconjurător și cea mai adecvată acționării în zonele de graniță, necesară județului Satu Mare.
Amplasarea acestor stații a fost prevăzută a se realiza în 40 de locații din județ (Andrid, Apa, Ardud, Batarci, Beltiug, Berveni, Bârsău, Căuaș, Ciumești, Cehal, Certeze, Craidorolț, Culciu, Doba, Dorolț, Gherța Mică, Halmeu, Hodod, Homorodu de Mijloc, Lazuri, Livada, Micula, Moftin, Orașu Nou, Păulești, Pir, Pișcolt, Pomi, Săcășeni, Satu Mare, Săuca, Supuru de Jos, Socond, Terebești, Tiream, Târșolț, Urziceni, Valea Vinului, Vama și Vetiș), astfel încât locațiile să formeze o rețea de densitate aproximativ omogenă.
Bugetul proiectului, aferent UAT Judeţul Satu Mare a fost de 866.722 Euro, din care 736.713,70 Euro finanţare din partea Uniunii Europene, 112.665,20 Euro cofinanţare asigurată de Guvernul României şi 17.343,10 Euro contribuţia proprie a UAT Judeţul Satu Mare.
Această rețea va putea funcționa în paralel cu sistemul naţional antigrindină, prin intermediul căruia în județul Satu Mare urmează să fie construite 10 staţii pentru lansarea rachetelor antigrindină. Cele două tehnologii vor funcționa complementar, în funcție de intensitatea formațiunilor noroase.