Încep lucrările de închidere a depozitului de deșeuri de pe strada Odoreului!
Încep lucrările de închidere a depozitului de deșeuri de pe strada Odoreului!
Conducerea Consiliului Județean Satu Mare a predat, în data de 26 februarie 2024, amplasamentul pentru demararea lucrărilor privind închiderea depozitului de deșeuri urbane din cadrul proiectului “Managementul Deșeurilor Urbane și Ecologizarea Rampelor de Deșeuri din județul Satu Mare”.

Depozitul de deșeuri urbane neconform este situat în municipiul Satu Mare pe strada Odoreului. Se află în proprietatea municipiului Satu Mare și a fost dat în administrare Consiliului Județean Satu Mare pe durata derulării proiectului. 
Întreaga suprafață a depozitului va fi ecologizată, iar sătmărenii se vor putea bucura de un teren revitalizat în suprafață de 35 de hectare. Această investiție va elimina impactul negativ pe care l-a avut depozitul asupra mediului și va contribui la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din zonă. Depozitul va fi închis în conformitate cu standardele de mediu, iar transformarea sa implică procese de dezafectare și reamenajare a zonei. 
Lucrările presupun curățarea vegetației, excavarea și relocare deșeurilor din jurul depozitului, profilarea corpului depozitului, montarea conductelor pentru levigat și a căminelor pentru colectarea levigatului. De asemenea, se are în vedere realizarea a 11 puțuri verticale pentru gaz, echiparea și montarea unui biofiltru gaz, realizarea a patru puțuri de monitorizare a apei subterane, realizarea drumului perimetral și a sistemului de colectare a apelor de suprafață, dar și curățarea și decolmatarea bazinului de retenție ape pluviale și realizarea straturilor sistemului de etanșare.
Lucrările sunt realizate de SC INOVECO SRL, iar perioada de execuție este de 12 luni. Valoarea investiției este de 43.233.711 lei. Sursa de finanțare este asigurată în proporție de 75% din bugetul de stat prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și 25% din bugetul Județului Satu Mare.