×
HíREK
A megnövelt erdős területek az egyik legnagyobb kincs, melyet a jövő nemzedéke számára örökségül hagyhatunk. Több mint 11 000 facsemetét ültettek el március 16-án Szatmár megyében a Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás és az Erdő a Holnapért Alapítvány közös akciója keretében.
Felújítjuk a Szatmár Megyei Múzeum épületét, ahol innovatív és modern terek várják majd a látogatókat. A korszerűsítési munkálatok javában zajlanak. Jelen pillanatig elkészült az épület tetőjének teljes felújítása, következik a napelemek felszerelése. A belső terekben zajló munkálatok során végeztek az elektromos hálózat teljes, míg a fűtésrendszer egy részének cseréjével, illetve a belső terek átalakítása is a végéhez közeledik.
Európai alapokból kezdjük el a tasnádi Járóbetegellátó épületének felújítását!Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Oliviu Buzgău alelnök ma aláírták a „A tasnádi járóbetegellátó korszerűsítése, kibővítése és felszerelése” nevet viselő projekt finanszírozási szerződését, mely összeg az Országos Fejlesztési Alapból kerül finanszírozásra.
A Szatmár Megyei Tanács mai, 2023 március 15-I soron kívüli ülésén jóváhagyta egy új pályázat finanszírozásra való benyújtásáról szóló határozatot, mely a megye gyógypedagógiai és a hozzá kapcsolódó tanügyi intézmények, európai források segítségével történő korszerűsítését célozza a Nemzeti Helyreállítási és Reziliencia Programon (PNRR) keresztül.
A Szatmár Megyei Tanács folytatja a Nemzeti Közbeszerzési Ügynökség és a Világbank által felajánlott technikai segítséggel kapcsolatban kötött együttműködési protokollt a beszerzési folyamatok javítása és a közbeszerzési szakemberek képzése érdekében.
2023. február 13-án egy újabb kivitelezési szerződést írtunk alá, mely a „Repülőtér infrastruktúrájának rehabilitációja és korszerűsítése” projekt keretében kerül megvalósításra, s melynek összértéke 311 849 839 lej. Ez a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér eddigi legambiciózusabb fejlesztési projektje, amelynek keretében új terminált építenek, kibővítik a meglévő terminált és beszállóplatformot, valamint felújítják a kifutópályát. A projekt modern repülőtéri berendezések beszerzését is megcélozza.
A Szatmár Megyei Tanács székhelyén február 10-én aláírták a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér felújításáról és kibővítéséről szóló első szerződést a munkálatokat végző kivitelezővel. Az első fázisban épülni fog egy több mint 8 km hosszúságú szervízút, korszerű berendezések kerülnek telepítésre a biztonsági ellenőrzések elvégzéséhez, illetve tűzoltó- és mentőautót is vásárolnak.
Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke aláírta a Partnerségi megállapodást az Északnyugati Regionális Cloud létrehozásáról.
A Szatmár Megyei Tanács január 31-én elfogadott 2023-as költségvetése a fejlesztéseket részesíti előnyben. Ennek értelmében a megye idén 583 504 000 lejből gazdálkodhat, mely a 2022-es évi költségvetéshez viszonyítva 14,4%-os növekedést jelent. Ebből 379 083 000 lejt, azaz az összköltségvetés 65%-át fejlesztésekre fordítják, ami 21,4%-al nagyobb a 2022-es évben hasonló célra fordított alapoknál. Az összköltségvetés 35%-át, azaz 204 441 000 lejt a fentartási költségek jelentik.
Az év első munkamegbeszélésre hívta ma a megye polgármestereit a Szatmár Megyei Tanács vezetősége, mely találkozón a megyét érintő különböző témákról egyeztettek.