Consiliul Județean cumpără cu bani europeni microbuze școlare electrice pentru 27 de comune
Consiliul Județean cumpără cu bani europeni microbuze școlare electrice pentru 27 de comune
Consilierii județeni au aprobat în cadrul ședinței ordinare din data de 26 iunie 2023, proiectul ,,Microbuze electrice pentru elevii din județul Satu Mare”, a cheltuielilor legate de proiect și a protocolului de colaborare aferent proiectului, în vederea finanțării acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Prin intermediul acestui proiect se urmărește îmbunătățirea condițiilor de transport pentru cursanți, cu precădere pentru cei din zonele izolate, cu o populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum redus de energie. Majoritatea microbuzelor școlare, respectiv 26, vor avea o capacitate de 16+1 locuri, iar un microbuz va avea 8+1 locuri.

„Această nouă investiție va fi extrem de utilă pentru comunele din județul Satu Mare, în condițiile în care mulți elevi din mediul rural sunt nevoiți să parcurgă distanțe lungi până la unitățile de învățământ și dispun de puține variante de transport. Totodată, actualele microbuze școlare sunt vechi și uzate, iar schimbarea flotei de transport este în aceste condiții absolut necesară”, a declarat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba. 

Vor beneficia de aceste mijloace de transport moderne elevi din comunele Medieșu Aurit, Bătarci, Bixad, Lazuri, Moftin, Orașu Nou, Pișcolt, Supur, Tarna Mare, Viile Satu Mare, Andrid, Craidorolț, Culciu, Socond, Vama, Acâș, Apa, Beltiug, Căuaș, Cehal, Dorolț, Săcășeni, Săuca, Tiream, Turț, Turulung, Vetiș. 

Noul proiect va facilita accesul elevilor la învățământ, contribuind, implicit, și la reducerea absenteismului și a abandonului școlar. Valoare totală a proiectului este de 35.917.246,40 de lei și urmează a fi depus spre finanțare prin PNRR.