Consiliul Județean Satu Mare construiește un nou terminal pentru aeroport
Consiliul Județean Satu Mare construiește un nou terminal pentru aeroport
Consiliul Județean Satu Mare construiește cu fonduri europene un nou terminal pentru Aeroportul Internațional Satu Mare.

Terminalul nou va fi destinat exclusiv plecărilor. Are 4 porți de îmbarcare, un sistem inteligent de benzi de bagaje, ghișee automate de pre-boarding, un sistem de detecție și recunoaștere facială pentru pasageri, scară rulantă, lifturi panoramice. Acest terminal are o suprafață utilă de 6.584 metri pătrați și este situat pe 3 nivele. Subsolul este destinat procesării bagajelor, cu un adăpost antiatomic și sistem de protecție a populației și evacuare în caz de pericol, parterul cuprinde zona publică, zona comercială, 8 ghișee de check-in și controlul de securitate, iar etajul 1 cuprinde spațiul de regrupare și porțile de îmbarcare. Noul terminal este finalizat în proporție de 95%, iar din vara acestui an va fi operabil.

„Aeroportul din Satu Mare este singurul aeroport din țară care a rămas operațional și în timpul lucrărilor de modernizare. Este una dintre cele mai mari investiții din județul Satu Mare, în valoare de 88 de milioane de euro. Scopul nostru este să dăm viață aeroportului, să adăugăm noi rute de zbor și să atragem mai mulți investitori și turiști în județul Satu Mare”, a spus astăzi Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, în cadrul unei vizite pe șantierul construcțiilor. 

În cadrul proiectului a mai fost extinsă și modernizată pista aeroportului. Este pavată cu 19 centimetri de asfalt, în 3 straturi. Banda pistei a fost consolidată pe o suprafață de 345.000 metri pătrați. Continuă lucrările la terminalul existent, care se va transforma în terminal de sosiri, având 3 benzi de bagaje și o separare a sosirilor pentru pasageri Schengen/non-Schengen și va avea o capacitate de 4.179 metri pătrați. 

Au fost, de asemenea, achiziționate echipamente aeroportuare, respectiv o freză de zăpadă și un degivror, o ambulanță și o mașină de pompieri dedicată activităților aeroportuare. Au mai fost construite 5 posturi pentru mașinile de pompieri și utilajele aeroportuare și un drum perimetral  cu o lungime de 8,5 km. Totodată, s-a instalat un sistem de televiziune cu circuit închis și cu detecție pe gardul perimetral.