Activitate excelentă la Filarmonica „Dinu Lipatti” în timpul pandemiei
Chiar dacă în ultimul an pandemia a afectat puternic viața culturală, unele instituții de cultură sătmărene au reușit să se adapteze situației și să păstreze legătura cu publicul. Este și cazul Filarmonicii Dinu Lipatti, care sub conducerea doamnei manager Kovács Emőke, a reușit să găsească cele mai potrivite formule pentru a menține activă oferta culturală.

 Cea mai mare parte a activității a fost mutată în mediul online, iar publicul meloman a gustat din plin concertele săptămânale susținute de artiștii filarmonicii, din confortul casei lor.

Kovács Emőke, managerul Filarmonicii Dinu Lipatti a susținut în data de 20 aprilie 2021, în fața unei comisii, evaluarea activității instituției, prezentând cele mai importante realizări din ultimul an.

Pe lângă concertele online, în această perioadă plină cu restricții și limitări, orchestra sătmăreană a susținut și concerte live cu 30-50% din capacitatea sălii, respectând distanțarea socială pentru siguranța publicului dar și a angajaților. Pe scena Filarmonicii ”Dinu Lipatti” din Satu Mare au evoluat artiști de renume, care în această perioadă au avut mai puțin de lucru, precum Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Mihnea Ignat, Josu de Solaun din Spania, Răzvan Stoica. Au fost realizate concerte educative desfășurate cu grupuri de copii de la școlile din județ și au fost dezvoltate parteneriate de promovare cu instituții media, printre care și Radio România Cultural.

În ultimul an, membrii filarmonicii au fost prezenți cu numeroase proiecte mai mici realizate în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare, unde au susținut concerte în deschiderea expozițiilor, cu Direcția de Asistență Socială, cu concerte educative la centrele de tip familial și chiar cu bisericile din Satu Mare, unde au susținut un fel de meditații de muzică clasică în cadrul slujbelor.

Profitând de lipsa publicului din sala de concerte, în anul 2020 în Filarmonica de Stat ”Dinu Lipatti” au fost executate o serie de lucrări de reparații și renovări,  astfel primind o nouă înfățișare cabina soliștilor, sălile de studiu, cabinele, direcțiunea, secretariatul, contabilitatea, biblioteca, holurile de urcare și holul mare. S-au renovat toaletele destinate artiștilor și au fost reamenajate garderobele. De asemenea, s-au achiziționat reflectoare speciale de scenă, partituri și instrumente de suflat. Imaginea filarmonicii s-a schimbat odată cu schimbarea vitrinelor de afișaj și a inscripției din fața instituției, a tapițeriei pe pereți și a tapițeriei din loje.

 
Politica de Cookie