Muzeul Județean Satu Mare intră în era digitală
Evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale au debutat la Satu Mare cu vernisajul expoziției „Muzeul în Era Digitală”. Publicul este invitat să acceseze noile tehnici de expunere ce urmează a fi utilizate în expoziția permanentă care va fi realizată începând cu anul 2023 în cadrul Proiectului EASYDOOR.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba și vicepreședintele Cristian Valer Beșeni au apreciat că de acum încolo trebuie găsite cele mai bune soluții, astfel încât lumea materială a patrimoniului din muzee, o lume a generațiilor trecute, să fie corelată cu lumea imaterială cibernetică, o lume a noii generații.

“Muzeul încearcă să se adapteze cerințelor secolului XXI care au devenit și mai evidente odată cu debutul pandemiei. Pentru a trece în format digital trebuie să armonizăm spațiul clasic de prezentare a exponatelor muzeului cu noua tehnologie. Asta se va întâmpla în această clădire. Avem deja o sumă frumoasă câștigată prin fonduri europene care va permite reabilitarea clădirii Muzeului, însă pentru a pune la dispoziția vizitatorilor cele mai moderne tehnici digitale vom propune consilierilor județeni suplimentarea bugetului proiectului de reabilitare a clădirii muzeului cu o sumă mai mare decât cea preconizată, pentru a menține astfel standardele la care ne obligă vremurile moderne în care trăim. Consider că vernisajul de astăzi este un eveniment demn de deschidere a manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Culturii”, a declarat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, în cadrul vernisajului.

Cu această ocazie a fost prezentată și expoziția de realitate virtuală „Dacica 3D”, realizată în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Participanților la eveniment le-a fost oferită o plimbare virtuală cu trăsura prin centrul Zalăului de la începutul secolului XX.

Evenimentul a fost urmat de o dezbatere publică „Patrimoniul cultural în Era Digitală”, în cadrul căreia au fost prezentate mijloace digitale moderne și modalități noi de prezentare a patrimoniului în cadrul unor expoziții muzeale din nord-vestul României.

 

 
Politica de Cookie