Înființăm un Centru Stroke în cadrul Secției de Neurologie
Înființăm un Centru Stroke în cadrul Secției de Neurologie
Implementăm un nou proiect important pentru sistemul de sănătate sătmărean! În data de 14 aprilie 2022 a avut loc Conferinţa de deschidere în cadrul proiectului “AVC – Added Value for Cooperation in Stroke Situations”. Consiliul Județean Satu Mare este partener al acestui proiect finanţat prin Programul INTERREG V-A România – Ungaria, alături de Spitalul Județean și Spitalul Universitar din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) și Spitalul Județean de Urgență Satu Mare.

Proiectul AVC propune dezvoltarea infrastructurii de sănătate publică din cele două județe implicate, în special în ceea ce priveşte tratarea corespunzătoare a cazurilor de accident vascular cerebral. Aparatura medicală prevăzută a fi achiziţionată în cadrul acestui proiect face posibilă înfiinţarea la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare a unui Centru Stroke, în locaţia nou construită a Secţiei de Neurologie. Investiția are în vedere dotarea cu aparatură modernă de supraveghere şi îngrijire a bolnavilor pentru zece paturi din cadrul secţiei de Neurologie.

“Este un proiect mult așteptat, complementar investiției de bază a noii secții de Neurologie. Ne dorim ca implementarea acestui proiect să se vadă clar în statistici. Avem medici specialiști, avem infrastructură adecvată în cadrul secției de Neurologie, iar prin aparatura medicală performantă și tehnica modernă care vor fi achiziționate ne propunem să reducem foarte mult cazurile de deces în rândul persoanelor cu atac vascular cerebral. La Nyíregyháza, spre exemplu, s-a implementat exact același sistem și s-a redus cu 50% numărul cazurilor de deces. Sunt convins că putem și noi să obținem astfel de rezultate remarcabile” – a declarat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, în deschiderea conferinței.

Centrul Stroke poate îmbunătăţi, prin intervenţii ţintite de specialitate (tromboliză), şansele de supravieţuire şi de recuperare a pacienţilor cu AVC ischemic şi care au indicație pentru acest tip de intervenţie. Tromboliza intravenoasă nu poate fi aplicată decât în primele 3-4 ore de la producerea accidentului cerebral, în aşa-numita „fereastră terapeutică”. Prin posibilitatea efectuării acestor intervenții la Satu Mare pacienţii primesc o şansă, care până la ora actuală era foarte redusă, din cauza duratei de transport către alte spitale, cel mai apropiat fiind cel din Baia Mare. Secția de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare internează anual 1800-2000 de pacienți cu diverse patologii, cea vasculară reprezentând peste o treime din cazuri.

Bugetul aferent Spitalului Județean de Urgență Satu Mare pentru acest proiect este de 847.612,20 euro, din care 720.470,37 euro finanţare din partea Uniunii Europene, 110.181,11 euro cofinanţare asigurată de Guvernul României şi 16.960,72 euro contribuţia proprie a partenerului, asigurată de către Consiliul Județean Satu Mare.

La Conferinta de deschidere a proiectului, pe lângă președintele Consiliului Județean Satu Mare, au mai vorbit despre importanța dezvoltării acestei investiții reprezentanți ai Spitalului Județean de Urgență Satu Mare: Adrian Marc – manager, dr. Mărioara Anițaș – şef secţie Neurologie și reprezentanți ai Spitalului Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg: dr. Szondi Zita – director general, Komán Attila – director Dezvoltare și dr. Varannai Lajos – şef secţie Neurologie-Stroke.