Sikeresen teszteltük a jégeső-elhárító rendszer prototípusát
Sikeresen teszteltük a jégeső-elhárító rendszer prototípusát
A Szatmár Megyei Tanács szakszemélyzete sikeresen tesztelte a megyei jégeső-elhárító rendszer prototípusát, melyet a „Mitigating the negative effects of hail in Satu Mare county“ elnevezésű projekt keretében valósítunk meg.

Az Európai Uniós finanszírozásból létrejövő rendszer keretében 40 jégeső-elhárító állomást szerelünk fel Szatmár megye egész területén.

A jégeső-elhárító állomások automata, központilag irányított talajgenerátorok, tehát nem jégágyúkról van szó. Ezek a berendezések nem zajosak, működésük szagtalan, a hasonló jégkármérséklő rendszerekhez képest semmilyen módon nem zavarják a környezetüket. Költséghatékonyak és a határmenti területeken is biztonsággal használhatóak.  

A talajgenerátorok a romániai Országos Meteorológiai Szolgálat riasztásai nyomán lépnek működésbe. A berendezés ezüst-jodid oldatot éget el, és az így keletkező ezüst-jodid molekulák feláramlással a felhők felsőbb rétegeibe jutnak, ott pedig csökkentik a kialakuló jégszemcsék méretét. A 40 talajgenerátor kivitelezése és üzembe helyezése idén lezárul, működésbe lépésük után pedig Szatmár megye egész területét lefedik majd. 

A projekt az INTERREG V-A Románia-Magyarország Program keretében valósul meg, partnerségben a Magyar Országos Meteorológiai Szolgálattal. A Szatmár Megyei Tanács költségvetése 866 722 euró, amelyből 736 713,70 eurót az Európai Unió biztosít, 112 665,20 eurót Románia kormánya társfinanszíroz, 17 343,10 euró pedig Szatmár megye saját hozzájárulása.