Öt új, határokon átnyúló projektet nyújtottak be finanszírozásra
Öt új, határokon átnyúló projektet nyújtottak be finanszírozásra
A megyei tanácsosok a március 13-i rendkívüli ülésen jóváhagyták öt új, az Interreg VI-A Next Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna 2021-2027 program keretében kidolgozandó fejlesztési projekt támogatásra történő benyújtását. A projektkiadásokat és a projektpartnerségeket is elfogadták.

A „Cross-Border Health Care tools for equal access”", rövidítve "HEALTHCARE" projekt célja az Avasfelsőfalui Városi Kórház modern orvosi berendezésekkel való felszerelése. A tervek között szerepelnek továbbá képzések és tapasztalatcserék az orvosi területen, valamint egy olyan alkalmazás kifejlesztése, amely megkönnyíti a beteggel kapcsolatos információk továbbítását a hozzátartozóknak, továbbá tanulmányok készítése a telemedicinális technológiák fejlesztéséről. A projekt támogatható összértéke a Szatmár megye számára 754 047 euró, az Avasfelsőfalui Városi Kórház számára pedig 194 607 euró.

A „Pandemic Response and Operational Tactics for Enhanced Containment and Tracking” projekt, rövidítve "PROTECT", célja a zoonózisos betegségek, például a bakteriális fertőzések határokon átnyúló ellenőrzésének javítása. Az egészségügyi szakemberek jobb képzést és erőforrásokat kapnak a fertőző betegségek hatékony azonosításához, diagnosztizálásához és kezeléséhez. A közegészségügyi hatóságok modern felügyeleti rendszerekhez és adatelemző eszközökhöz jutnak majd hozzá. A projekt teljes támogatható összege a Szatmár megye számára 168 147 euró.

A „Cooperation on border control and border management solutions”, rövidítve "CBC Solutions", projekt fő célja a hatékony határigazgatás fenntartható platformjának létrehozása a határinfrastruktúra javítása és a határon átnyúló szakmai szervezetek közötti együttműködés erősítése révén. Célja egy közös weboldal kialakítása a határokon átnyúló együttműködéshez, a közvélemény figyelmének felkeltése a benzin-, alkohol- és cigarettacsempészethez, a feketekereskedelemhez és a csempészárukhoz kapcsolódó illegális határátlépések csökkentése érdekében. A projekt teljes támogatható összege a Szatmár megye számára 168.147 euró.

Az "Innovatív megközelítések bevezetése a zöld közlekedés határokon átnyúló ökoszisztémája felé", rövidítve "Zöld mobilitás", projekt célja egy nemzetközi szakértői csoport létrehozása, amely a zöld mobilitási terv kidolgozásáért felelős, 3 fő prioritás szerint: tömegközlekedés, zöld légi közlekedés, majd zöld folyosók. Célja továbbá egy közös honlap létrehozása a határokon átnyúló együttműködés érdekében, valamint a közvélemény figyelmének felkeltése az új típusú zöld közlekedési módok használatára. A projekt teljes támogatható összege a Szatmár megye számára 168.147 euró.

A "Mentési és helyreállítási szolgáltatások fejlesztése és digitalizálása a határon átnyúló régióban" című projekt, amelynek rövidítése "LIFE SAVERS", célja az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javítása. Ennek érdekében felújítják a nagytarnai traumatológiai központ épületét, szoftvereket és berendezéseket vásárolnak, valamint képzéseket és tapasztalatcseréket szerveznek a traumatológia, a mentés és a digitális képzés területén. A projekt teljes támogatható összege a Szatmár megye számára 234.738 euró.