Munkamegbeszélés a megyei polgármesterekkel
Munkamegbeszélés a megyei polgármesterekkel
A Szatmár Megyei Tanács meghívására az idei év első munkatalálkozóján vettek részt a megye polgármestere.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke arról biztosította az önkormányzatok képviselőit, hogy idén a helyi költségvetést kiegyensúlyozottan osztják szét minden község és város között. Hozzátette: továbbra is nagyon fontos a megye fejlesztésére vonatkozó közös jövőkép fenntartása, valamint az önkormányzatok közötti partnerség kialakítása, amely hozzájárul Szatmár megye fejlődéséhez.
A találkozón a polgármestereket tájékoztatták a jövedelemadó 6%-os részének megyei elosztásáról, amely 2024-re 36,8 millió lej értékű. Ezek az összegek a községek és városok számlájára kerülnek, miután az eheti rendes megyei tanácsülésen megszavazzák az erről szóló határozatot. A pénzzel a helyi fejlesztési programokat kívánják támogatni.
A találkozóra meghívott Dan Maier, a Szatmár Megyei Pénzügyi Főigazgatóság ügyvezető igazgatója válaszolt a helyi önkormányzatok képviselőinek a költségvetési politikával kapcsolatos kérdéseire, és sürgette a polgármestereket, hogy a folyamatban lévő projektek társfinanszírozására használják fel a kincstári hiteleket, mivel ezek a hitelek kedvező kamatozásúak.
Mindezek mellett Claudiu Ardelean, az Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszert Kezelő Közszolgálat igazgatója a háztartási hulladékgyűjtési szolgáltatásokra vonatkozó néhány jogszabályi változásokat, az e területre vonatkozó legújabb előírások is ismertette a polgármesterekkel.