Minden gyalogátkelőhelyet kivilágítanak a megyei utakon!
Minden gyalogátkelőhelyet kivilágítanak a megyei utakon!
A Szatmár Megyei Tanács európai finanszírozású kezdeményezése keretében 316 gyalogátkelőhelyet fog kivilágítani a megye útjain. A "Közlekedésbiztonság növelése a megyei utakon Szatmár megyében - gyalogátkelőhelyek kivilágítása" című projektet és a beruházás műszaki-gazdasági mutatóit 2024. február 27-én hagyták jóvá a megyei tanácsosok. A projektet az Északnyugati Regionális Program 2021-2027 keretében nyújtják be finanszírozásra.

A közlekedés biztonságának növelése érdekében a települések területein található megyei érdekű útszakaszok kivilágítatlan gyalogátkelőhelyeinek megfelelő megvilágítása révén 316 gyalogátkelőhely megvilágítását javasolják, amelyek áramellátása az országos villamosenergia-elosztó rendszerből, egy földalatti ellátóhálózatokból történik. A kétoldalt elhelyezendő fémoszlopok aszimmetrikus fényű LED-technológiájú lámpatestekkel lesznek felszerelve, hogy erős kontrasztot hozzanak létre a gyalogátkelőhely és az útfelület között.  A világítóoszlopokat egy távvezérlő rendszer fogja vezérelni.

A projektre 20.484.667,50 lejes költségvetést határoztak meg (ÁFÁ-val együtt). A finanszírozás a pályázói útmutató szabályai szerint 16.617.862,33 lej (ÁFÁ-val együtt). Szatmár megye saját hozzájárulása a projekthez, amely a projekt támogatható értékének 2%-a, 332.357,25 lej, a projekt nem támogatható költségei pedig 3.866.805,17 lej (ÁFÁ-val együtt).
A pályázat megvalósítása jelentősen hozzájárul a közutak zavartalan és biztonságos forgalmának biztosításához, valamint a közlekedésben résztvevők életének, testi épségének és egészségének védelméhez.