EGÉSZSÉGÜGY
EGÉSZSÉGÜGY
Az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése továbbra is a Szatmár Megyei Tanács prioritásai közé tartozik. Bár annak ellenére, hogy az elmúlt időszak a járványhelyzet kezeléséről és megfékezéséről szólt, számos jelentős egészségügyi fejlesztésre is sor került.

Fejlődik a Szatmár megyei egészségügy 

 

Ha csak a legfontosabbakat soroljuk: hamarosan befejezik a neurológia osztály új épületét, ahol a Stroke központ is helyet kap majd, teljes mértékben felújították az urológia és az intenzív terápiás osztályokat, megújul a TBC kórház tüdőgondozó épülete és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház is egy új, hatszintes, helikopter leszállópályával is rendelkező épülettel fog bővülni, amely az elmúlt 30 év legjelentősebb egészségügyi beruházásának számít. 
 

test/cladire-noua-spital.jpg
Új kórház épül 40 év után
A közbeszerzési eljárás lebonyolítása után, várhatóan augusztus elején derül ki milyen kivitelező kezdi meg a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház új szárnyának az építését. A 23 746 994,18 euró összértékű projektre 11 293 841,15 eurót nyert a Szatmár Megyei Tanács a Románia Magyarország Határon Átnyúló Program keretében, míg a további 12.453.153,03 eurót a tanács saját költségvetéséből, illetve kormánytámogatásokból fedez. “Az új épület a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház részét fogja képezni, egy ultramodern, európai elvárásoknak megfelelő egészségügyi központ lesz. Az első olyan kórházak között lesz Romániában, melyet a forradalom után, európai és kormánytámogatásokból építenek fel. Az épület 6 szintes lesz, 6 műtőblokk és egy helikopter leszálló fogja ellátni a sebészeti beavatkozásokat végző valamennyi részleget” – nyilatkozta Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke. A finanszírozási szerződés megvalósíthatósági ideje 27 hónap.

test/upu.jpg
Az 1970-es évek óta először felújított intenzív terápiás osztály a kórház szíve

Befejeződött a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház intenzív terápiás osztályának a korszerűsítése is. A közel 3 millió lejes befektetés költségeit az egészségügyi minisztérium, a megyei tanács és a kórház saját költségvetéséből fedezték. A megyei kórház 1973-as felépülése óta ez volt az első ilyen mértékű modernizálás az osztályon. Az intenzív terápiás osztály 22 ággyal áll készen a betegek fogadására, valamint további 4 ágyat tartanak fenn a koronavírus fertőzöttek utókezelésére. A kórház és a megyei tanács egyik legfontosabb beruházása zárult le ezzel, melynek köszönhetően a legkorszerűbb körülmények között tudják ellátni az intenzív terápiára szoruló pácienseket. “Az intenzív terápiás osztály a kórház szíve. Meggyőződésem, hogy ez egy létfontosságú beruházás volt, annál is inkább, mivel a járványügyi helyzet nagy terhet rótt az orvosokra, nehéz feladatok elvégzését követeli meg, amelyek megfelelő infrastruktúra és megfelelő felszerelés nélkül nem hajthatók végre. Az intenzív terápiás osztály példaértékű úgy az infrastruktúra, mint az egészségügyi szolgáltatásai által” – mondta Pataki Csaba.

test/neurologie.jpg
A leggyorsabb ellátásban kell részesüljenek a neurológiai problémákkal küzdő betegek
Gyors ütemben haladnak a neurológia új szárnyának az építésével, ahol az új Stroke központ is helyet kap majd. Fontos, hogy a legmegfelelőbb és a leggyorsabb ellátásban részesüljenek a neurológiai problémékkal küzdő betegek, hiszen esetükben minden perc számít, ezért hamarosan 21. századi körülmények között tudják majd ellátni például az agyvérzéses pácienseket is. A neurológiának a régi kórházból való átköltöztetésének igénye már jó ideje megfogalmazódott, viszont az új kórház épületének telítettsége nem tette lehetővé a kórházon belüli osztály kialakítást, így a kórházkonyha épülete melletti területen kapott helyet a neurológia kórházépület-modul. A 7,2 millió lej értékű, kétemeletes, 2047,03 négyzetméteres épület modult egy 25,27 négyzetméteres átjáró köti össze a kórház főépületével s értelemszerűen a sürgősségi és intenzív terápiás részleggel, valamint a CT-készülékkel. „Azt akarjuk, hogy ezek a munkálatoknak minél hamarabb befejeződjenek, hogy a páciensek a legjobb körülmények között gyógyulhassanak. Éppen ezért kértük a kivitelezőtől a munkálatok megsürgetését, hogy két válltásban, hétvégén is dolgozzanak. Minden osztályon a lehető legjobb egészségügyi infrastruktúrára van szükségünk, különösen a mostani krízishelyzetben” – mondta Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

test/tbc.jpg
A tervek szint halad a Szatmárnémeti Pneumoftiziológiai Kórház tüdőgondozó épületének felújítása

Jó ütemben haladnak a munkálatok befejezésével a tüdőgondozó épületénél. Még soha nem volt annyira fontos a korszerű egészségügyi infrastruktúra megléte, mint jelenleg. Az épület felújítása mellett újabb orvosi diagnosztikai eszközzel, egy performáns röntgen géppel bővült a szatmárnémeti tüdőgondozó. Ezen kívül további fontos orvosi eszközöket vásároltak annak érdekében, hogy a pácienseket a lehető legkorszerűbb ellátásban részesüljenek. Továbbá a szerződés értelmében a rendelő bútorzatát is cserélik. A PNDL II. programból finanszírozott projekt összértéke 1 275 570 lej.

test/spitalul-negresti-oas.jpg
Felújítjuk, korszerűsítjük és bővítjük az Avasfelsőfalui Városi Kórház két épületét

Az Avasfelőfalui Városi Kórház két épületének rehabilitációja, korszerűsítése és bővítése céljából finanszírozási kérelmet küldtünk a Nemzeti Befektetési Alapnak azzal a céllal, hogy a beruházási célok összesítő listáján keresztül kerüljön be a beruházás terve azon programba, melyben a közérdekű vagy szociális intézmények, ezen belül is az egészségügyi épületek felújítása szerepel.