A Szatmár Megyei Tanács felújítja az Avasfelsőfalui Városi Kórházat
A Szatmár Megyei Tanács felújítja az Avasfelsőfalui Városi Kórházat
Európai forrásokat fektetünk be az Avasfelsőfalui Városi Kórház új épületének energetikai rehabilitációjába! A Szatmár Megyei Tanács elnöke, Pataki Csaba ma írta alá a Far Foundation, Sfera Con és a Campeador kft-k társulásával a kórház épületének energiahatékonyságának növelése projekt, tervezésére és kivitelezésére vonatkozó szerződését.

A beruházás keretében az kórház 5 épületét burkolják be, továbbá a fűtési és melegvíz-rendszereket, az elektromos berendezéseket és az oxigénellátó berendezéseket is felújítják. Az épületet beosztás szerint is újraszervezik, és napelemes rendszert telepítenek. A rehabilitációs munkálatok jelentősen csökkentik majd a fenntartási költségeket és növelik a betegek kényelmét.

A teljes szerződés időtartama 16 hónap, amelyből 4 hónapot a tervezésre szánnak. A projekt az Országos Helyreállítási Terven (PNRR) keresztül biztosított vissza nem térítendő európai alapokból valósul meg, a szerződés értéke 39 168 325 lej. A szerződésben előirányzott munkálatok külső lezárásokat, belső válaszfalakat, belső és külső burkolatokat, ácsmunkák, fűtés, melegvíz, elektromos és oxigén berendezések cseréjét tartalmazzák. A világítást LED-es lámpatestekkel biztosítják. A lifteket is kicserélik, az épületet kívülről szigetelik, és napelemes rendszert telepítenek. A kórházi kórtermeket CATV-hálózattal látják el.

Az új kórházépület építését 1986-ban kezdték el, és 1996-ban adták át, [az 1980-as évek szabványai szerint tervezve]. A Szatmár Megyei Tanács támogatásával 2023-ig jelentős orvosi műszerbeszerzések vásárlására került sor, valamint folyó és felújítási munkálatokat végeztek az kórház egyes épületeiben és emeletein. Az épület jelenlegi állapota nem felel meg a higiéniai követelményeinek, ezért egyes részlegek - a műtőblokk és a sterilizáló - áthelyezését fontolgatják. A legfontosabb a műtő áthelyezése lesz. A központi sterilizáló állomást is áthelyezik, hogy a műtővel és a kórház többi kórtermével a higiéniai körforgást biztosítsanak. Az épületet, amelyben a járóbeteg-rendelő található, lifttel látják el, új helyiségeket hoznak létre az orvosi irodák és a nappali kórházi ellátási struktúra számára (a járóbeteg-rendelő bővítése a műtő jelenlegi helyén történik majd). A felvonót a járóbeteg-szakrendelő bővítésének megépítésével szerelik fel. Ezzel egyidejűleg két, a személyek evakuálására szolgáló lépcsőház átméretezésére és átépítésére is kerül sor, a hatályos jogszabályoknak megfelelően.

A beruházás megvalósítása hosszútávú, fenntartható eredményeket céloz meg, jelentős társadalmi és kulturális hatással. A rehabilitációs munkálatok jelentősen csökkentik a fenntartási költségeket és növelik a betegek kényelmét.