A Szatmár Megyei Tanács elítéli a korrupciós tevékenységeket!
A Szatmár Megyei Tanács gyakorlatba ültette az „Átláthatóság, etika és integritás növelése a Szatmár megyei közigazgatásban” elnevezésű projektet, amely a Közigazgatási kapacitás prioritási tengelye – hozzáférhető és átlátható közigazgatás és igazságszolgáltatás című operatív program keretében nyert finanszírozást.

2022 szeptember 19-én a projektvezető csapat egy ismeretterjesztő konferencia keretében mutatta be az elért eredményeket. A projekt során a Szatmár Megyei Tanács és annak alárendelt intézményeinek 60 munkatársa vett részt a korrupció megelőzéséről és legyőzéséről szóló továbbképzéseken, ugyanakkor több olyan,  etikai tematikájú kiadványt is bemutattak, melyek nélkülözhetetlenek a közigazgatásban: Etikai kódex, Integritási terv, Rendszereljárás – korrupciós kockázatkezelés, legjobb gyakorlatok útmutatója a korrupció, feddhetetlenségi események és összeférhetetlenségek megelőzéséhez.

A korrupcióval kapcsolatos szempontok megítélésének felmérése érdekében közvéleménykutatásokat végeztek a megye lakosai és a közintézmények dolgozói körében, a korrupció megelőzéséről és leküzdéséről szóló ingyenes tájékoztató füzetek és szórólapok készültek, valamint ismeretterjesztő kampányok is zajlottak.

„Közelebb akarunk kerülni a lakosokhoz, és ennek a projektnek a megvalósulása etika és integritás szempontjából fontos lépést jelent a Szatmár megyei közigazgatás számára. Ezeket az átláthatósági irányelveket azonban országos szinten is alkalmazni kell, hogy a köztisztviselők korrekt hozzáállásával helyrehozhassuk az állampolgárok közintézményekbe vetett bizalmát.” – mondta el Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

A projekt eredményei:

 - Etikai és integritási, illetve korrupcióellenes oktatási eljárások és eszközök kidolgozása mind a közszférában dolgozókat, mind a civil lakosságot megcélzó kérdésekben;

- A korrupció megelőzésére és leküzdésére vonatkozó követelmények kidolgozása, ezek rövid, közép- és hosszú távú hatásai a megyei közigazgatás és az alárendelt intézmények által nyújtott közszolgáltatásokban;

- A korrupcióellenes megelőzési intézkedések végrehajtási fokának növelése;

- A korrupció hatásainak tudatosítása mind a helyi közigazgatási alkalmazottak szintjén, mind az állampolgárok körében;

A helyi alkalmazottak és választott tisztviselők imereteinek és készségeinek fejlesztése a korrupcióellenes intézkedések terén.

 

 

 
Cookie