Teljes megújúlás előtt áll a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér
Teljes megújúlás előtt áll a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér
2023. február 13-án egy újabb kivitelezési szerződést írtunk alá, mely a „Repülőtér infrastruktúrájának rehabilitációja és korszerűsítése” projekt keretében kerül megvalósításra, s melynek összértéke 311 849 839 lej. Ez a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér eddigi legambiciózusabb fejlesztési projektje, amelynek keretében új terminált építenek, kibővítik a meglévő terminált és beszállóplatformot, valamint felújítják a kifutópályát. A projekt modern repülőtéri berendezések beszerzését is megcélozza.

“Ahogy korábban is mondtam, a repülőtér fejlesztése a megye számára kiemelt fontosságú. Az infrastruktúra korszerűsítésével valós perspektívákat teremtünk új desztinációkra, új lehetőségeket a turizmus és az üzleti szféra számára egyaránt. A szatmáriaknak új, a jelenlegi szabványoknak megfelelő, jóval tágasabb, korszerű repülőtérre van szükségük, amely a következő évtizedekben biztosítani tudja a légiközlekedést. Így a mai nap egy újabb fontos lépés a repülőtér életében, az utasok pedig minden erőfeszítést megérdemelnek” – mondta Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

Az építési munkálatokat a BOG'ART SRL cég fogja végezni, amely az ország más repülőtereivel is szerződéses viszonyban áll. A munkálatok kivitelezési határideje 2023 vége. Az épület terveit az egyik legjobb román építész, Dorin Ștefan készítette, aki a brassói repülőteret is tervezte.

„A szatmári repülőtér fontos híd az ország többi része, illetve Európa irányába egyaránt, ezért arra számítunk, hogy a projekt megvalósulását követően sokkal vonzóbbá válunk a légitársaságok számára, az utasok pedig változatos desztinációk között válogathatnak majd” – mondta a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér vezérigazgatója, Mihai Pătrașcu a mai szerződésaláírást követően.

A Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér idén hatalmas beruházások előtt áll. A ma aláírt új szerződéssel párhuzamosan elkezdődik a múlt héten aláírt, több mint 48 millió lej értékű beruházás megvalósítása is, mely a repülőtér biztonsági feltételeinek javítására irányul.