RurALL projekt: A jövő élhető vidéki közösségei
RurALL projekt: A jövő élhető vidéki közösségei
RurALL projekt: A jövő élhető vidéki közösségei – Új integrált irányítási modell a vidéki elnéptelenedés kezelésére

A vidéki területek elnéptelenedése az egyik legegyetemesebb kihívás a Dunai makrorégióban. A kihívás kezelésére a Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás csatlakozott a RurALL projektet kidolgozó konzorciumhoz, amely a régi épületekben rejlő lehetőségek kiaknázásával és az Új Európai Bauhaus megközelítés alkalmazásával küzd a vidék elnéptelenedésének kihívásával.

A projektpartnerek első transznacionális találkozójára 2024. május 27-29. között került sor a szlovéniai Beltinci városában – amely a projekt vezető partnere. A találkozó programjában megbeszélések, előadások és workshopok szerepeltek a közösségi szerepvállalásról, az irányítási modell fejlesztéséről, az Új Európai Bauhausról a helyi közösségekben, a régi épülettérképezési tervről, valamint a projektmenedzsment csapat találkozójáról.

„Örülünk, hogy partnerek lehetünk a RurALL projektben és fő célunk, hogy olyan irányítási modellt dolgozzunk ki a vidéki területek elnéptelenedésének kezelésére, amely javítja a vidéki közösségek tervezési, irányítási, döntéshozatali és együttműködési képességeit a leromló épületekben rejlő lehetőségek kiaknázására. A régi épületek funkcionális és vonzó terekké alakításával reméljük, hogy büszkeség és összetartozás érzését keltjük a lakosokban, és új tagokat vonzunk közösségeinkbe” –mondta Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke. 

 A projektet az Új Európai Bauhaus ihlette, és nemzetközi szakértőket, politikai döntéshozókat és polgárokat fog össze, valamint intenzív tudáscserét és -generálást, ötletek és erőforrások összevonását, jó gyakorlatok és innovatív megoldások átvételét eredményez.A vidéki közösségek megerősítik ezzel önkormányzati és intézményi kapacitásaikat.

A projekt kiemelt elemei:
-    Közösségek és szakértők transznacionális hálózatának fejlesztése;
-    Régi épületek beazonosítása és feltérképezése;
-    Régi épületek új funkciója, felújítási ötletek kidolgozása közösségi bevonó tevékenységek megvalósításával;
-    Üzleti modellek kidolgozása épületek felújításának finanszírozására;
-    Többszintű-érintett fél-irányítási modell.

A konzorciumhoz 11 ország 14 projektpartnere és 7 társult stratégiai partnere társul. A RurALL projektet az Interreg Duna Program 2021-2027 első pályázati felhívása keretében hagyták jóvá. A projekt összértéke 2.597.692,50 EUR, amiből 2.078.154,00 EUR az Interreg Duna Program hozzájárulása.

A Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás feladata lesz a projekttevékenységek megvalósítása Romániában, Hadad Község – mint Társult Stratégiai Partner –támogatásával, a projekt kísérleti területeként.