Megnyitjuk hivatalosan a lunaforrási sípályát!
Megnyitjuk hivatalosan a lunaforrási sípályát!
Örömmel jelentjük be, hogy friss hóval és tökéletes időjárási körülmények között hivatalosan is megnyitjuk a Lunaforrás síközpontot Szatmár megyében. A sípálya készen áll arra, hogy üdvözölje a téli sportok szerelmeseit, hogy élvezzék az első lesiklások élményét ezen az új gyöngyszemen.

A Lunaforrás sípálya 2024. január 21-től, vasárnaptól minden nap 09:00 és 16:00 óra között várja a síelés szerelmeseit
Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke szerint az évek során a sítpálya infrastruktúrájába történt folyamatos beruházások után Lunaforrás készen áll arra, hogy felvegye a versenyt az ország híres pályáival. "Ott tartunk, hogy megkezdtük a visszaszámlálást. Már csak néhány óra választ el minket a sípálya megnyitásától, amely egy olyan beruházás, amelyet már régóta várnak a szatmáriak. Több évtizedes próbálkozás után az elmúlt években sikerült minden erőforrásunkat összeszedni és sikerre vinni ezt a beruházást, amely rendkívül fontos lépést jelent Szatmár megye turizmusának fejlesztésében, de az egész Avas térség fejlődésében is, hiszen egy egész szolgáltatási láncot hozunk létre e síterep mellett" - mondta Pataki Csaba.
A Lunaforrás sípálya a Gutin hegység nyugati lejtőin, a Kisköves csúcs (1200 m) lábánál és a Tálna patak felső folyásánál található, 8,5 km-re Avasfelsőfalu városától, Románia egyik legfestőibb vidékén – az Avasban. A pálya megközelítése az Avasfelsőfalu bejáratánál lévő Petrom benzinkúttól történik, a pálya alján lévő sífelvonót kiszolgáló parkolóhoz vezető aszfaltúton, amely táblákkal van jelölve.
A Lunaforrás pálya közepes nehézségű (piros szintű), és a középhaladó és haladó alpesi síelőket célozza meg. A pálya átlagos meredeksége 23%, hossza 2100 méter, szélessége körülbelül 50 méter, területe 9,5 hektár. Az egyedülálló élmény érdekében a pálya modern ülőfelvonóval, éjszakai világítással és fejlett műhó-előkészítő rendszerrel rendelkezik, amely az egész szezonban optimális síelési feltételeket biztosít. A felvonó óránként 800 fő szállítására képes.
A Szatmár Megyei Tanács különböző fejlesztési programokon keresztül jelentős forrásokat fordított a pálya fejlesztésére, a sífelvonó telepítésére, a műhó-késztő berendezés telepítésére, a pálya aljához vezető bekötőút korszerűsítésére, a turisztikai terület áram- és ivóvízellátására, a víztározó, a víztartály és a víztisztító telep megépítésére. Szanitereket is telepítettek, hókotrót vásároltak, valamint elsősegélynyújtó pontot és hegyimentő bázist építettek. 
Az összesen 71 678 934 lej értékű munkálatok finanszírozása az állami költségvetésből, PHARE-alapokból, az Országos Fejlesztési Programból, valamint Szatmár megye és Avasfelsőfalu költségvetéséből történt. A Szatmár Megyei Tanács 2023 decemberében a teljes beruházást átadta az Avasfelsőfalui Városi Tanácsnak.