Hamarosan megnyílik Szatmár megye első via ferrata, azaz kiépített sziklamászó turistaútvonala
Hamarosan megnyílik Szatmár megye első via ferrata, azaz kiépített sziklamászó turistaútvonala
A Szatmár Megyei Tanács és a Salvamont Hegyimentő Közszolgálat közösen a Bătarci Polgármesteri Hivatallal szeptember 3-án hivatalosan is bemutatta a térség turizmusban érdekelt vállalkozóinak a batarcsi Magura dombon kialakított via ferrata útvonalat. A speciálisan kialakított turistaút hamarosan a nagyközönség számára is látogatható lesz.

Pataki Csaba tanácselnök elmondta: "Az elmúlt időszakban a Megyei Tanács korszerűsítette a Batarcs községbe vezető közúti infrastruktúrát, valamint a Salvamont Hegyimentő Közszolgálattal közösen számos turistaútvonalat alakított ki, melyeket több ezer természetkedvelő használ azóta is rendszeresen. Most a Via Ferrataval - amely egyedülálló a megyében - még szélesebbre tárjuk a hegyi turizmus kínálta lehetőségeket. Ez a típusú szabadidős tevékenység rengeteg turisztikai potenciált hordoz magában, ezért is fontos a megyei és a helyi önkormányzat, illetve a vállalkozói szektor további együttműködése, hiszen ezáltal is fejlődik a térség és ezzel az itt élők életminősége is növekszik."

A batarcsi Via Ferrata szeptember végétől lesz látogatható a turisták számára. Az útvonal 140 méter hosszú, A besorolású nehézségi szintű, azaz a sziklamászást kedvelő gyermekek és az idősebb korosztály számára is teljesíthető. Az útvonal technikai szempontból is egyszerű, a kalandparkokban alkalmazott módszerekhez hasonló felszerelést igényel, és bárki számára elérhető, aki szeretne a hagyományos hegymászástól kicsit eltérőbbet is kipróbálni.