Európai uniós alapokból finanszírozzuk a Közigazgatási Palota energetikai korszerűsítését
Európai uniós alapokból finanszírozzuk a Közigazgatási Palota energetikai korszerűsítését
Európai uniós alapokból finanszírozzuk a Közigazgatási Palota épületének energiahatékonyságát célzó felújításokat. Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke 2022. november 14-én aláírta a „Szatmár Megyei Tanács közigazgatási épületének energiahatékonyságának növelése” nevű beruházási projekt műszaki megvalósíthatóságára vonatkozó szerződést.

A projekt értéke 29 251 177 lej, melyre a Nemzeti Helyreállítási Terv (PNRR) által nyert támogatást a megye. Mivel egy nagyon magas és építészeti szempontból is speciális épületről van szó, ezért ez esetben nem alkalmazhatók a hagyományos hőszigetelési megoldások, így egyedülálló, környezetbarát, és ugyanakkor modern technológia alkalmazásával végzik majd el a munkálatokat.

Az éves energiafelhasználás jelentős csökkentését célzó projekt az épület egyes részeinek hőszigetelését, speciális fűtőrendszer kiépítését, a fűtőtestek cseréjét, illetve az egyéni légkondicionálók helyett központi klímaberendezés kiépítését is magában foglalja. Mindezek mellett kicserélik az épületen belüli vízvezetékeket, csaprendszereket, illetve a szaniterek cseréjére is sor kerül. A projekt része továbbá a világítótestek LED típusú fényforrásokra való cseréje, valamint monokristályos fotovolteikus napelempanelek felszerelése a megújuló forrásból történő villamosenergia-termeléshez, továbbá 6 darab elektromos gépkocsik töltésére szolgáló állomás is kiépítésre kerül.