Az ENSZ égisze alatt működő Menekülttámogatási és Koordinációs Kísérleti Hálózat létrehozásáról egyeztettek Szatmárnémetiben
Az ENSZ égisze alatt működő Menekülttámogatási és Koordinációs Kísérleti Hálózat létrehozásáról egyeztettek Szatmárnémetiben
A Szatmár Megyei Prefektúra adott otthont az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága által indított, az ukrajnai menekültek ellátását és támogatását célzó, Menekülttámogatási és Koordinációs Kísérleti Hálózat létrehozásáról szóló konferenciának.

Az Ukrajnában kirobbant konfliktus kezdete óta támogatja az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága Románia kormányát a különböző szervezetek közötti koordinációs struktúrán keresztül, amely ENSZ-ügynökségeket, országos és nemzetközi nem kormányzati szervezeteket foglal magában. Ez a támogatás tükröződik a Menekültügyi Választervben is, amelynek célja, hogy kiegészítse a román hatóságok lépéseit, és hozzájáruljon a Romániában ideiglenes ellátásban részesülő, ukrajnai lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek védelméről és befogadásáról szóló nemzeti intézkedési terv végrehajtásában. A mai találkozó célja a kommunikáció és az együttműködés erősítése volt a menekültekkel foglalkozó helyi szereplők, azaz a helyi hatóságok és a nemzetközi ügynökségek közötti koordinációs struktúrát alkotó munkacsoportok között.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a találkozón elmondta: a Megyei Tanács lassan egy éve, az ukrán konfliktus kirobbanásának első napjaitól támogatásban részesíti a megyébe érkező menekülteket, a Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságon keresztül pedig főleg a kíséret nélküli kiskorúak védelmét és ellátását biztosítja. Hozzátette: a mai egyeztetés témáját képező Menekülttámogatási és Koordinációs Kísérleti Hálózat létrehozása és működése alkalmat teremthet a Szatmár megyében működő, menekültekkel foglalkozó intézmények még szorosabb összefogására, és ezáltal a hatékonyabb munkára egyaránt.