88 millió eurót fektetünk a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér fejlesztésébe és korszerűsítésébe
Szatmár megye történetének egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztési szerződését írta alá 2022 szeptember 16-án Bukarestben Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Mihai Pătrașcu, a Szatmár Megyei Nemzetközi Repülőtér igazgatója és Sorin Grindeanu, szállításügyi miniszter.

A mintegy 88 millió euró összértékű szerződés a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér korszerűsítését és fejlesztését célozza. 74 millió euróból a „Szatmárnémeti Repülőtér infrastrukturális rehabilitálása és korszerűsítése” nevet viselő projekt kerül megvalósításra, míg további 14 millió euró a „Szatmárnémeti repülőtér repülőtéri infrastruktúrájának fejlesztése a biztonsági feltételek javításával” elnevezésű projekt által érkezik megyénkbe.

Pataki Csaba tanácselnök az aláírást követően elmondta: „Történelmi esemény a mai, hiszen ez lesz Szatmár megye egyik legnagyobb infrastrukturális beruházása. A projekt által egy működőképesebb, nagyobb, és minden nemzetközi standardú biztonságtechnikai elvárásnak megfelelő reptere lesz Szatmár megyének. Új terminált építünk, felújítjuk a teljes kifutópályát és a jelenlegi terminálokat, mindemellett biztonságtechnikailag is az európai standardoknak megfelelő szintre hozzuk a légikikötőnket.”

A tanácselnök hozzátette: a kivitelezést célzó közbeszerzési eljárást már elindította a megye, a kivitelezőknek október közepéig van lehetőségük jelentkezni. A munkálatok határideje 2023 év vége.

A „Szatmárnémeti Repülőtér infrastrukturális rehabilitálása és korszerűsítése” projekt célja a szatmári légikikötő nemzetközi szintű elvárásokhoz való felzárkóztatása, a befektetés legfőbb pontjai a következők: új terminál építése és a meglévő terminál bővítése, a kifutópálya rehabilitációja, a beszálló terminál bővítése, modern felszerelések beszerzése a repülőtéri tevékenységek téli biztonságos üzemeltetéséhez. A projekt összértéke 364 504 902,56 lej.

A „Szatmárnémeti repülőtér repülőtéri infrastruktúrájának fejlesztése a repülőtéri biztonsági feltételek javításával” projekt főbb pontjai: egy több mint 8 km hosszúságú szervízút építése, korszerű berendezések kerülnek telepítésre a biztonsági ellenőrzések elvégzéséhez, illetve tűzoltó- és mentőautót is vásárolnak. A projekt összértéke 67 413 530 lej.

Az összegeket európai alapokból (ERFA) és állami költségvetésből biztosítják, a teljes finanszírozás 2%-a pedig Szatmár megye helyi költségvetéséből történik.

 

 

 
Cookie