gradi1
1

Megóvjuk a Szatmár megyei kulturális örökséget

Szatmárnémeti adott otthont az EPICAH – Effectiveness of Policy Instruments for Cross – Border Advancement in Heritage határon átnyúló projekt utolsó állomásának, amely révén az EPICAH szakemberei szeptember 24-e és 25-e között egy a Szatmár megyei kulturális örökség megóvásának és védelmének fontosságáról tartottak szemináriumot.

Az EPICAH célja, hogy elősegítse a politikai eszközök javulását a határokon átnyúló természeti és kulturális örökség védelmében valamint, a nagy tapasztalattal bíró partnerek közötti tapasztalatcsere és a bevált gyakorlatok segítségével ezen a területen határokon átnyúló együttműködési folyamatokon alapuló stratégiák, projektek és tevékenységek kidolgozása.

912 73

A szakemberek méltatták a helyi megvalósításokat, amelyek kiváló példái a kulturális örökség megóvásának, kimelve az ákosi középkori templomot, a Károlyi-kastélyt, az aranyosmeggyesi dák kemencéket, valamint a máriapócsi impozáns templomot, amelyekhez az EPICAH képviselői meg is fognak látogatni az itt tartózkodásuk alatt.

„Mi, mint a határon átnyúló projekt partnerei el fogunk menni Brüsszelbe és lobbizni fogunk e tevékenységek érdekében, melyek végső célja, hogy a turizmus fellendítése által serkentsék a gazdasági növekedést is. Szatmár megye már eddig is határozott lépéseket tett ennek irányába, hiszen jelenleg is több olyan projektünk van, melyek célja a kulturális örökségünk megőrzése. Itt elsősorban a Szatmár Megyei Múzeum és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeum közös együttműködésére gondolom, amelynek köszönhetően 2 millió lejt fordíthatunk a múzeum épületének korszerűsítésére és felszerelésére” – mondta Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

Az Interreg Europe Program keretében 5 év során megvalósuló projekt teljes költségvetése 1 707 360 euró, amiből  1 451 256 euró értékű anyagi támogatás az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származik.

gradi1