gradi1

Felavatták az Ady Endre emlékmúzeumot

DSC_0259Szombaton,szeptember 20-án ünnepélyes keretek közt megnyitotta kapuit a megújult emlékház.A Szatmár Megyei Múzeum és a Nyíregyházi,,Jósa András “Múzeum közös Cult-tour projektje. A projekt a 2007-2013 Magyarország-Románia határán átivelő program keretében valósult meg , referencia kód HuRo/1101/021/2.1.3 és az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza,Románia és Magyarország nemzeti társfinanszírozásával ,amelyeket a két partner önrésze egészít ki. A projekt tevékenységeinek fő célja a két határ menti megye kistelepülésein működő múzeumi kiállítóhelyek felújítása és turisztikai célú fejlesztése.A projekt keretében felújítják az apai „Vasile Lucaciu”-emlékházat, az aranyosmeggyesi régészeti parkot és Ady-emlékházat.
Ady szülőházát Aurel Popp festőművész és a család barátja, újította fel és múzeumot hozott létre a megmaradt tárgyakból. Ady születésének 80.évfordulóján, 1957. november 22-én nyitották meg.A Cult-Tour projekt keretében rehabilitálták a költő szülőházát és a kúriát, valamint újraszervezték a kiállítást.

Az ünnepségen jelen volt Kelemen Hunor kulturális miniszter, Adrian Ştef a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Riedl Rudolf alelnök, Pataki Csaba szenátor, Kereskényi Gábor képviselő, Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tanács elnöke, Erdei D.István képviselő, Roca Marius polgármester, megyei tanácsosok és még sokan mások.
Adrian Ştef a Szatmár Megyei Tanács elnöke beszédében kihangsúlyozta, hogy hamarosan rehabilitálni fogják az emlékházhoz vezető utat.
A hivatalosságok beszédei után a szatmárnémeti Északi Színház művészei kultúrműsorral kedveskedtek a jelenlévőknek.

gradi1