gradi1

SZANISZLÓ(RO) ÉS ÖMBÖLY(HU) KÖZÚTI ÖSSZEKÖTTETÉSÉNEK ÚJRAÉLESZTÉSE

DSC_03322014.szeptember 20-án ünnepélyes keretek között átadták a Szaniszló és Ömböly közötti, felújított útszakaszt. Az ünnepségen jelen volt Adrian Ştef a Szatmár Megyei Tanács elnöke,Petra Savici az Uniós Alapok Minisztériumának államtitkára,Ovidiu Silaghi képviselő, Marcela Papici Szatmárnémeti alpolgármestere, Trefan Gabor Ömböly polgármestere, Kardosi Zoltán Szaniszló polgármestre és Răzvan Roşca alpolgármester, Tökés László európai parlamenti képviselő, Pataki Csaba szenátor, Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tanács elnöke, a Tehnic Asist vállalat képviselői , megyei és helyi tanácsosok , szaniszlói és ömbölyi lakosok.
Adrian Ştef a Szatmár Megyei Tanács elnöke beszédében elmondta, hogy ,,ez egy nagyon fontos lépés mindkét megye számára.A projekt keretében Románia területén,több mint 10 km hosszúságú utat, Magyarország területén pedig 1,5 km hosszuságú utat rehabilitáltunk.Ezzel az úttal Románia még egy lépést tett a schengeni övezet felé.”
A Szaniszló(Ro) és Ömböly(Hu) közúti összeköttetésének újraélesztése című projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében kapott támogatást (www.huro-cbc.eu), annak 1.1.1. – Útfejlesztés beavatkozásán belül, pályázat kódja HURO/0802/135.
A projekt fő célkitűzése Szaniszló községközpont és a magyarországi Ömböly települések néhány évtizede még létezett közúti összeköttetésének újrateremtése volt, ezáltal az érintett falvak elzártságának csökkentése a határ mindkét oldalán egy új határon átvezető út megynitása révén, mely kizárólag Románia Schengeni csatlakozása után válik használhatóvá, hiszen a projektnek nem volt része egy új határátkelő kiépítése. Az érintett útszakasz hossza összesen 11,26 km.
A projektben tervezett megyei út (DJ 196C) korszerűsítése, a már meglévő struktúrát alapnak felhasználva, Szaniszló településen, a DJ 196C és DJ 196B utak kereszteződésénél kezdődik, valamint új út építésére Karulypusztától a magyar államhatárig került sor. Román oldalon, az út teljes hossza 9 78 km.
A pályázat futamideje: 2011 július 1- 2014 október 31.
Projekt partnerek: Szatmár Megyei Tanács – vezető partner
Ömböly Község Önkormányzata – pp1
Szaniszló Község Önkormányzata – pp2
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt . Magyarország- pp3

A projekt teljes költségvetése 5.659.419 euro, melyből: a Szatmár Megyei Tanács építési és infrastrukturális beruházásra való költségvetése: 9,78 km = 4.891.961 euro (ÁFÁ-val)
A munkálatok kivitelezésével megbízott vállalat a Botosani SC Tehnic Asist SRL volt. A kivitelezés időfutama: 8 hónap a munkálatok megkezdésétől számított időpontig.
A műszaki felügyeletet végző cég, a Kolozsvári SC Starcom Exim SRL volt, a műszaki tervek és a kivitelezési időtartam alatt biztosított tehnikai támogatást, a Nagyváradi SC Aquageotop SRL végezte.

A hivatalosságok átlépték a román-magyar határt.A román és a magyar nemzeti himnuszok után , megszentelték az utat,majd szallagvágásra került sor.

gradi1