gradi1

Az Ady-emlékház megnyitója

Ady8A Szatmár Megyei Múzeum és a nyíregyházi ,,Jósa András” Múzeum megvalósította a Cult Tour projektet. A projekt a 2007-2013 Magyarország-Románia határán átivelő program keretében valósult meg , referencia kód HuRo/1101/021/2.1.3 és az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza,Románia és Magyarország nemzeti társfinanszírozásával ,amelyeket a két partner önrésze egészít ki. A projekt tevékenységeinek fő célja a két határ menti megye kistelepülésein működő múzeumi kiállítóhelyek felújítása és turisztikai célú fejlesztése.A projekt keretében felújítják az apai „Vasile Lucaciu”-emlékházat, az aranyosmeggyesi régészeti parkot és Ady-emlékházat.
Ady szülőházát Aurel Popp festőművész és a család barátja, újította fel és múzeumot hozott létre a megmaradt tárgyakból. Ady születésének 80.évfordulóján, 1957. november 22-én nyitották meg.A Cult-Tour projekt keretében rehabilitálták a költő szülőházát és a kúriát, valamint újraszervezték a kiállítást.
A nyitóünnepség programja:
Szombat, 2014 szeptember 20, 12:00 óra
-kiállítás megnyitó.Ünnepi beszédet mond a Romániai Kultúrális Minisztérium , Emberi Erőforrások Minisztériuma Magyarország,a Prefektusi Hivatal,a Szatmár Megyei Tanács képviselői,Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés és kormányhivatal vezetői, a romániai és magyarországi írószövetség küldöttsége valamint a két múzeum vezetősége.
-,,Még egyszer….. In memoriam Ady Endre”-a Szatmárnémeti Északi Színház művészeinek az előadása.
Az emlékházat kedden-szombaton, 9:00 – 17:00 óra között, vasárnap10:00 – 14:00 óra között lehet látogatni.Hétfőn zárva van.
Bővebb információk a Szatmár Megyei Múzeum székházában (Vasile Lucaciu sugárút, 21.szám,tel.0261-737526).

gradi1