gradi1

Megemlékeztek Avram Iancuról

Avram Iancu4Több mint 900 nagykárolyi lakos vett részt a megemlékezésen.Ezelőtt 142 évvel hunyt el Avram Iancu.A rendezvény célja, hogy tisztelegjenek a hős emléke előtt és, hogy életben tartsák eszméit.Az esemény szervezői a Szentjánosmajori Mócok Egyesülete,a Menekültek Egyesülete-nagykárolyi fiókszervezete,az Astra Kulturális Egyesület,a Buletin de Carei,a 2009-es Egyesülés , a SC Ianculeşti SRL és a nagykárolyi Kulturális Igazgatóság.
Az eseményen jelen volt Eugeniu Avram, prefektus, Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Mircea Govor,a Szatmár Megyei Tanács alelnöke, Felician Pop, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója, Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója és Radu Ardelean,aligazgató valamint Robert Laszlo, a Szatmár Megyei Könyvtár aligazgatója.Miután elhangzott a nemzeti himnusz, a ,,Marşul lui Avram Iancu” című dalt a nagykárolyi Astra kórus adta elő,vezényelt Mariana Vulcan.Lavinia Lucaci , Răzvan Ducan költeményét , a „Iancule, inimă de bărbat tânăr” szavalta el.Őt Roxana Mihaly, Sergiu Fogaş, Adina Deac és Marcel Ursan követték, akik csodálatos versekkel kápráztatták el a nagykárolyi közönséget.
Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke köszöntő beszédet mondott:,,Nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek veletek, és együtt emlékezünk meg a nagy nemzeti hősről, Avram Iancuról.Az 1848-1849-es időszakban olyan hős született mint Avram Iancu, aki kétségtelenül még ma is él, az emberek tudatában.Avram Iancu a mócok nagy vezére,aki szerette hazáját,igazságos és bátor volt.A haza iránti szeretet a román nemzet számára szent érzések,olyan érzések ezek , amelyek végig kísérik életünket. ,,Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea fericită’’ (az egyetlen vágyam, hogy nemzetemet boldognak lássam) áll itt ezen a műemléken,és mi is ezen szavak hatása alatt vagyunk.Mi azt szeretnénk, hogy a szatmáriak is boldogok legyenek! Kötelességünk, hogy tiszteljük azokat a hősöket, akik feláldozták magukat az igazság oltárán és Romániáért harcoltak .
A Jó Isten áldja meg Nagykárolyt,Szatmár megyét és Romániát!
Egy nagyon fontos dolgot szeretnék megemlíteni. Ezelőtt 2 évvel úgy döntöttünk, hogy birtokunkba vesszük a Román Katona emlékművet , mely nagyon fontos számunkra . Nagykároly volt az utolsó település az országból, melyet a hősi román hadsereg felszabadított, mielőtt tovább vonult volna a fasizmus legyőzéséért.Úgy döntöttünk, hogy felújítjuk a nagykárolyi emlékművet,azért, hogy október 25-én megemlékezhessünk hőseinkről,az eseményen pedig jelen lesz Victor Ponta miniszterelnök is. A követekező melyről gondoskodni fogunk ,Avram Iancu emlékműve lesz, mert úgy gondolom, hogy igazságtalan, hogy nem gondozzák a Nagykárolyban található román emlékműveket. Tiszteletben akarjuk tartani a román kultúrát és a kiemelkedő személyiségeinket.Ha tiszteljük és gondozzuk őket, úgy saját magunkat is tiszteljük.

gradi1