Aktuális hírek

turisztika
gradi1

Aláirták Szatmár megye és Huszt járás testvérkapcsolatának a kialakításáról szóló szándéknyilatkozatot

DSC_00772014.Szeptember 10-én aláirták Szatmár megye és Huszt járás testvérkapcsolatának a kialakításáról szóló szándéknyilatkozatot.A szatmári küldöttséget Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Claudiu Sulea, a megyei tanács elnökének kabinetfőnöke, Felician Pop és Petrică Mureșan ,a Szatmár Megyei Hagyoményos Kultúrát Megörző és Támogató Központ részéről,Irina Liuba Horvat, a Romániai Ukránok Egyesületének főtitkára, valamint az egyesület szatmári kirendeltségének alelnöke alkotta.
Az ukrán részről jelen volt: Vasyl Gubal, Huszt járás elnöke, regiunea Transcarpatia, Myroslav Gomenko, a járási tanács adminisztrátora, Janna Mykytiuk, a veleatynoi általános iskola igazgatója, Ivan Rohach, a járási közigazgatás elnöke továbbá Vasyl Liubka, Svitlana Dzeapko és Gabriela Tovt.
A szándéknyilatkozat a gazdasági, szociális, kulturális, oktatási és turisztikai együttműködést foglalja magába., melynek értelmében a két térség kölcsönösen támogatni fogja egymást.
Vasyl Gubal elégedettségét fejezte ki, mivel a szándéknyilatkozat aláírásával megtették az első lépést a testvérkapcsolati szerződés megkötéséhez illetve Szatmár megyéhez hasonlóan Huszt járás is tapasztalatot szerez az európai pénzalapok lehívása terén.
Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke,kihangsúlyozta, hogy érdekelt az együttműködésben, mely által talán lehetőség nyílik a két térség népszerűsítésére és hozzájárul a régiók fejlődéséhez.
,, Örülök, hogy 2 héttel ezelőtt aláirtuk Vinogradovval a szándéknyilatkozatot, ma pedig Huszt járással kötöttük meg a protokollt.Mivel szomszédok vagyunk, jobban meg kell ismernünk egymást, segítenünk kell egymáson és érvényesítenünk kell tájspecifikus érdekeinket, a közösség érdekében.Ugyanakkor tolmácsolom Románia és főleg a szatmáriak baráti és együttérzési üzenetét,azt, hogy ebben a nehéz időszakban,az ukrajnai lakosok mellett állunk.Egy román közmondás úgy tartja, hogy ”Prietenul la nevoie se cunoaște”(a bajban ismerszik meg a barát)-nyilatkozta Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.
A szatmári delegáció számos gazdasági és turisztikai létesítményt tekintett meg és az őket fogadó látványtól elragadtatásuknak adtak hangot.

gradi1