Aktuális hírek

turisztika
gradi1

Krasznabélteki Szőlő- és Borfesztivál

beltiug 42014.augusztus 16-17-én rendezték meg , immár II.alkalommal a Krasznabélteki Szőlő – és Borfesztivált. A fesztivált a Szatmár Megyei Tanács, a helyi önkormányzat, a Krasznabélteki Szent Orbán Hegyközség és a Német Demokrata Fórum helyi szervezete rendezte meg. A kétnapos rendezvény célja  a borkultúra és a bélteki pincékben előállított bor népszerűsítése.

 A rendezvény szombaton 12.00 órakor  a mazsorettek,a fúvószenekar és a néptáncosok felvonulásával vette kezdetét. Bartók-Gurzău Ioan ,Béltek község polgármestere, köszöntötte a jelenlévőket. A megnyitón jelen volt Ovidiu Silaghi parlamenti képviselő és Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, aki beszédében elmondta, hogy: ,,Botrányos, hogy a ,,Szatmári Szőlőhegy” helyett a Béltek térségben előállított borokon a ,,Körösvidéki Szőlőhegy” megnevezés szerepel .  Elindítottuk a folyamatot annak érdekében, hogy visszaszerezzük a ,,Szatmári Szőlőhegy” elnevezést a megye minden pontjára .Célunk a borkultúra, a szőlészet és a helyi pincékben előállított bor népszerűsítése.” 

A hivatalos megnyitót a lengyelországi mazsorettek és a fúvószenekar produkciója követte, majd a papok megszentelték a bort.

A szőlő-és borfesztiválon színpadra léptek többek közt: a Bertici Fivérek, Sihell Ferry és Henna , Anna Lesko, Desperado , InsectBogarak, Dancs Annamária, Petrică Mureșan, Nicolae Mureșan, Sava Negreanu Brudaşcu és a  Compact.

Az odalátogatók a bélteki borok mellett a Dobráról, Szakaszról, Erdődről , Magyarországról és Ukrajnából érkezett borászok szőlőit és jófajta nedűit  is megkóstolhatták.

gradi1