Ştiri recente

turistic
gradi1

CENTENARUL SĂTMĂREAN 1919-2019

0În organizarea Muzeului Județean Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, Casei Corpului Didactic ”Dariu Pop”, Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare şi a Asociației Civice Tempora, joi, 16 aprilie, la ora 18:00, la Filarmonica „Dinu Lipatti” a avut loc un spectacol omagial susținut de Corului ”SOLEMNIS” și cvartetului ”4ever” cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la eliberarea Sătmarului și instalarea administrației românești.

Cuvântul de salut al Consiliului Județean Satu Mare a fost rostit de vicepreședintele Ioan Rus care a subliniat importanța omagierii eroilor, indiferent de naționalitatea lor, pentru jerfa făcută.

”Particip astăzi la un eveniment de omagiere a vitejiei Armatei Române prin contribuția căreia în urmă cu 100 de ani se instaura în județul și orașul Satu Mare administrația românească. De altfel întreaga săptămână este dedicată acestor importante evenimente istorice. Noi, cetățenii români având obligația, dar și onoarea de a cinsti memoria înaintașilor noștri prin jerta cărora ne-am câștigat libertatea și ne-am reîntregit țara. Am început în această dimineață, la monumentul din Hodod comemorând eroii căzuți în luptele din aprilie 1919, un monument care a fost recent restaurat în cadrul proiectului „Reabilitarea mormintelor și a operelor comemorative de război din județul Satu Mare” proiect inițiat de Consiliul Județean Satu Mare, coordonat de Muzeul Județean. 29 de monumente de război de pe raza județului sunt incluse într-un proiect de reabilitate finanțat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în cadrul secțiunii dedicate Centenarului Marii Uniri, un proiect prin care dorim să cinstim memoria tuturor eroilor căzuți pe toate câmpurile de luptă indiferent de naționalitatea pe care au avut-o. Până astăzi sunt finalizate lucrările de reabilitare a nouă monumente respectiv în Roșiori, Cămin, Gelu, Gerăușa, Mădăras, Păulian și Hodod. În 17 aprilie vom fi la monumentul din Păulian, monument ce poartă numele colonelului Constantin Păulian căzut și el pe câmpul de luptă în data de 17 aprilie 1919. Felicit toate instituțiile și asociațiile implicate în organizarea acestor evenimente omagiale și îmi exprim în fața dumneavoastră dorința ca noi toți sătmărenii să trăim pentru întotdeauna împreună în respect, pace și înțelegere. La mulți ani, dragi sătmăreni!” a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus.

După cuvântul de salut al viceprimarului Municipiului Satu Mare, Adrian Albu, Dr. Daniela Bălu, director adjunct al Muzeului Județean Satu Mare a prezentat semnificația istorică a evenimentului, intrarea Armatei Române și instaurarea administrației românești în județul Satu Mare, după 19 aprilie 1919, iar profesorul Ioan Nistor a prezentat rolul inspectorului școlar Dariu Pop (eminent cărturar, compozitor), la organizarea învățământului sătmărean în limba română.

Cvartetul 4ever al Filarmonicii ”Dinu Lipatti” și corul ”Solemnis” al Bisericii ”Nașterea Domnului”, din Carpați 2, dirijat de profesor Maria Chiș au oferit momente muzicale pline de încărcătură emoțională.

Seara s-a încheiat cu oferirea medaliilor omagiale cu efigia dr. Ilie Carol Barbul, Corului ”Solemnis” al bisericii ”Nașterea Domnului”, dirijor  prof. Maria Chiș, Prof. Ioan Nistor, Casei Corpului Didactic ”Dariu Pop”- director dr. Ioan Viman, Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare – prof. Călin Durla, inspector școlar general, Asociației Civice Tempora Satu Mare –col. (r) Voicu Șichet – redactor șef al revistei Eroii Neamului și Filarmonicii ”Dinu Lipatti” – director dr. Rudolf Fatyol.

gradi1