gradi1

100 de ani de la instaurarea administrației românești la Satu Mare

DSC_0235Astăzi, 19 aprilie, se împlinesc 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Satu Mare. Această zi istorică a fost marcată printr-o serie de evenimente.

Manifestările au debutat în Piața Libertății nr. 9, cu dezvelirea unei plăci în memoria delegaților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia 1918, din Cercul Electoral Orașul Liber Sătmar – dr. Ilie Carol Barbul, dr. Mihai Pop, Iosif Șutai, Vasile Roca, Ioan Dobrean, activitate organizată de către Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare. Dezvelirea plăcii a fost urmată de vernisajul expoziției “100 de ani de la instaurarea administrației românești la Satu Mare”. Expoziția este organizată de Muzeul Județean Satu Mare – Secţiile de Istorie şi Etnografie, în colaborare cu Arhivele Naţionale a României – Biroul Judeţean Satu Mare, Teatru de Nord, Biblioteca Universitară “Lucian Blaga” din Cluj Napoca și poate fi vizitată până la sfârșitul lunii mai.

În Cimitirul Eroilor de pe strada Cloşca, de la ora 11:00 a avut loc un ceremonial militar urmat de o paradă militară. Militarii cu fanfara și steagul în față au reconstituit drumul parcurs în urmă cu 100 de ani de Armata Română și parcurs distanța de la Cimitirul Eroilor până în fața Statuii Eroului Necunoscut, unde au fost întâmpinaţi de autorităţi şi cetăţeni, cu flori și steaguri în mâini.

În Piața Libertății a avut loc reconstituirea momentului întâmpinării Armatei Române de către oficialitățile sătmărene din anul 1919, moment organizat cu sprijinul Teatrului de Nord din Satu Mare şi a Muzeului Municipal Câmpulung. Scena de teatru a fost urmată de ceremonialul militar de la Monumentul Eroului Necunoscut, parastasul eroilor căzuți, depuneri de coroane și parada militară.

Detaşamentul de onoare a fost format din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 53 Geniu „Tisa”, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Ioniţă Borşan”, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare, Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

În timpul paradei, cerul municipiului a fost survolat de avioane MIG Lancer și elicoptere Puma Socat, care au oferit bucurie în mod special celor mici.

Consiliul Județean Satu Mare a fost reprezentat pe durata manifestărilor de vicepreședintele Ioan Rus și directorul de cabinet al președintelui, Ștefan Coșarca.

 

 

gradi1