Ştiri recente

turistic
gradi1
DSC_0142

În ajunul Centenarului, a fost vernisată expoziția „Aurel Popp și Marele Război”

Expoziția care cuprinde lucrările de grafică ale artistului Aurel Popp, care au ca subiect Primul Război Mondial, a fost vernisată la Muzeul de Artă Satu Mare în data de 30 noiembrie 2018, în ajunul Centenarului Marii Uniri.

În cadrul evenimentului a fost lansat și catalogul expoziției, în prezența unui public numeros format din iubitori de artă, oficialități, oameni de cultură, consilieri județeni, reprezentanți ai cultelor religioase. Catalogul expoziției a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și Consiliului Județean Satu Mare.

DSC_0056 DSC_0060 DSC_0068 DSC_0082 DSC_0096 DSC_0104 DSC_0132 DSC_0134 DSC_0148 DSC_0181

Cu această ocazie, Ștefan Coșarca, directorul de cabinet al președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a înmânat reprezentanților Muzeului Județean Satu Mare și tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect, medalioane realizate de Consiliul Județean Satu Mare, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

De asemenea, directorul Muzeului Județean, Liviu Marta, a oferit Medalia Centenarului Marii Uniri celor care au promovat istoria județului Satu Mare, au fost alături de muzeu în activitățile desfășurate de-a lungul timpului și colaboratorilor care au sprijinit financiar realizarea programelor instituției de cultură.

În finalul evenimentului, maestrul Rudolf Fátyol, la vioară și Judit Budean Mihaly, la pian, au oferit publicului un recital extraordinar, interpretând “Balada” de Ciprian Porumbescu.

“Editarea catalogului de grafică AUREL POP ȘI MARELE RĂZBOI reprezintă o contribuție esențială a istoricilor de artă ai Muzeului Județean Satu Mare la evenimentele celebrate în anul 2018, Centenarul Marii Uniri și un secol de la sfârșitul Primului Război Mondial.

Această lucrare, emblematică din perspectiva reflectării Primului Război Mondial în arta plastică, se alătură unei pleiade de manifestări inițiate de Consiliul Județean Satu Mare împreună cu instituțiile de cultură coordonate, manifestări menite a celebra și rememora evenimente ce au avut loc în urmă cu o sută de ani: expoziții realizate în localități din județul Satu Mare sau în mijlocul unor comunități românești din străinătate, simpozioane științifice, editarea de volume de istorie și cataloage de fotografii, restaurarea monumentelor comemorative de pe raza județului Satu Mare.

Din perspectiva participării miilor de militari sătmăreni la crunta epopee a Marelui Război, pictorul proeminent Aurel Popp aduce unele dintre cele mai elocvente mărturii despre atrocitățile războiului, despre câmpurile de morți, condițiile mizere din tranșee și despre suferințele și sentimentele militarilor ajunși în fața morții. Schițele și instantaneele realizate de artist pe front sunt de un dramatism înfiorător, sensibilitatea și talentul lui Aurel Popp reușind să transmită elemente expresive ale unor scene crâncene. Dramatismul evenimentelor și traumele trăite în acei ani îl vor determina pe autor să revină periodic asupra acestor schițe și să le valorifice într-o grandioasă serie de lucrări dedicate eroului anonim de pe front. Editarea catalogului AUREL POPP ȘI MARELE RĂZBOI poate fi apreciată atât din perspectiva momentului în care se realizează dar și dintr-o perspectivă a duratei ce urmează editării: catalogul va rămâne o mărturie a modului în care sătmărenii au simțit să se raporteze la celebrarea și rememorarea anului 1918”, se arată în prefața catalogului expoziției, semnată de Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.

 

 

 

 

gradi1