Ştiri recente

turistic
gradi1
AFIS_BJSM_Lansare album_Jud-SM-100-de-ani-in-100-de-imagini

Albumul „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”, va fi lansat de Ziua Națională a României

Sâmbătă, 01 Decembrie 2018, cu începere de la ora 10, va avea loc lansarea albumului „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini” și expoziția foto-documentară cu cele 100 de fotografii considerate reprezentative pentru secolul care s-a scurs. Vă așteptăm la evenimentul care va avea loc la Biblioteca Județeană, în sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”.

Consiliul Județean Satu Mare, în cadrul activităților culturale din acest an organizate pentru a marca Centenarul Marii Uniri, lansează proiectul „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”, proiect selectat și finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, cu suma de 165.000 de lei.

Coperta_Album_Judetul SM_100-de-ani-in-100-de-imagini

Proiectul demarat la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Pataki Csaba, este coordonat de Biblioteca Județeană Satu Mare și își propune descoperirea unor fotografii cu valoare documentară, reprezentative pentru județul Satu Mare și pentru cele 65 de unități administrativ-teritoriale, fotografii relevante pentru perioada secolului care s-a scurs de la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Proiectul a coalizat comunitățile județului în jurul ideii centrale, aceea de a contribui cu fotografii din colecțiile personale la realizarea unui proiect de mare anvergură pentru județ.

Pentru reușita evenimentului, cel mai important rol la-au avut cetățenii județului care au selectat fotografii din colecțiile personale pe care le-au prezentat reprezentanților primăriilor sau bibliotecarilor din comune și orașe. Cele mai reprezentative au fost selectate, alături de poveștile lor, și vor putea fi regăsite într-un album fotografic: ”Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”.

Machetarea, editarea, tipărirea și difuzarea unui album care să conțină cele mai reprezentative fotografii cu valoare documentară pentru județul Satu Mare, cu textele explicative aferente fiecărei fotografii, în limbile română, maghiară, germană și engleză, va aduce proiectului elemente de plus-valoare. Acest proiect este unul inedit și inovativ, având în vedere că la nivelul județului Satu Mare nu s-a materializat, până în acest moment, o astfel de inițiativă.

Proiectul este în măsură să responsabilizeze și să coalizeze comunitățile județului în jurul ideii centrale, aceea de a contribui la realizarea unui proiect de mare anvergură pentru județ. Proiectul are și o idee profund motivațională pentru membrii comunităților vizate, pentru că, prin gestul lor, vor rămâne în memoria colectivă a generațiilor viitoare. Rezultatul major al proiectului este albumul de fotografii cu valoare documentară, un document unic și inedit, care va deveni un important instrument de lucru pentru autorii care au intenția de a scrie monografii ale comunităților sătmărene, asigurând suportul vizual al textului.

Pe lângă albumul efectiv, un alt rezultat al proiectului este crearea unei baze de date cu fotografiile digitalizate încărcată pe site-ul bibliotecii județene , astfel încât orice scriitor care dorește să scrie o monografie a unei localități va avea o bază de date de fotografii pe care să le include.

Mai multe exemplare din album vor ajunge în fiecare unitate administrativ-teritorială, la Biblioteca Națională a României și pentru depozitul legal județean de tipărituri, Administrația prezidențială, Cabinetul Primului Ministru al României, Ministerul Culturii și Identității Naționale, alte ministere, Instituția Prefectului Satu Mare, administrația orașelor și județelor înfrățite cu Satu Mare etc.

gradi1