Ştiri recente

turistic
gradi1

Ziua Imnului Naţional a fost sărbătorită şi la Satu Mare

DSC_0043Românii sărbătoresc astăzi Ziua Imnului Naţional. Cu această ocazie la Satu Mare a avut loc o ceremonie militară solemn în organizarea Instituția Prefectului – Județul Satu Mare, Județul Satu Mare și Consiliul Județean, Primăria Municipiului Satu Mare și Consiliul Local și Garnizoana Satu Mare.
Manifestarea a început la ora 9,30 pe platoul din Piața 25 Octombrie, cu primirea persoanei oficiale și intonarea Imnului de stat de către profesorul de canto Marius Boroș de la Liceul de Artă din Satu Mare. A urmat binecuvântare și rugăciune pentru poporul român, oficiate de preotul militar Cristian Silaghi de la IJJ Satu Mare, fără cântare și alocuţiune privind simbolistica versurilor imnului național al României, scurt istoric și semnificații, prezentare făcută de Daniela Bălu, director adjunct al Muzeului Județean Satu Mare. S-a încheiat la fel de solemn prin interpretarea imnului național al României de către plutoanele și întreaga asistență.
Evenimentul a fost moderat de purtătorul de cuvânt al IJJ Satu Mare, Camelia Lucuț

Istoricul și semnificația zilei

Imnul „Desteaptă-te romane!” a fost intonat pentru prima dată pe 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea, de un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann.
Imnul Naţional al României are la originea sa poemul patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu. Acesta a fost publicat pentru prima dată în numărul iunie-iulie al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Imnul este considerat simbol naţional, alături de drapel, stemă şi sigiliul statului, iar în cinstea acestei zile în mai multe oraşe din ţară vor fi organizate miercuri, ceremonii dedicate acestui eveniment.
Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în al Doilea Război Mondial. „Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, și în timpul Revoluției din decembrie 1989.
Imediat după Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.
Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.
DSC_0074

DSC_0046

DSC_0041

DSC_0022

gradi1