gradi1

Ziua Rezervistului Militar

DSC_0277Cadrele militare în rezervă și în retragere din sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională au sărbătorit joi, 28 mai Ziua Rezervistului Militar.

Adunarea festivă a avut loc în sala mare de ședințe a Consiliului Județean Satu Mare, unde au participat aproximativ 100 de cadre militare în rezervă și retragere.

Întâlnirea a început cu intonarea imnului național și un moment de reculegere în memoria cadrelor militare care au trecut la cele veșnice.

Conducerea Consiliului Județean Satu Mare a fost reprezentată de Claudiu Sulea, directorul de cabinet al președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef care a dat citire mesajului său.

„Ziua Rezervistului Militar reprezintă unul din momentele ,,de sărbătoare ale Armatei şi ţării, prilej cu care sunt omagiaţi toţi cei care au îmbrăcat haina militară, au jurat, sub faldurile Drapelului de luptă, să-şi apere ţara chiar cu preţul vieţii şi acum, datorită vârstei, sorţii sau alegerii lor nu mai fac parte din personalul Armatei Române.

Statutul de rezervist militar este onorant, iar această realitate este reflectată de un şir de argumente complexe, de mare consistenţă. Într-o exprimare generală, rezerviştii de astăzi sunt cadrele militare de ieri, care au muncit în armată cu responsabilitate şi competenţă, în condiţii grele, de multe ori periculoase, suportând privaţiuni şi servituţii deosebite. Ei au fost la dispoziţia instituţiei şi statului român 24 de ore din 24, în fiecare zi, inclusiv în cele de sărbătoare.

De multe ori şi-au neglijat familia şi interesele personale, în numele îndatoririlor de serviciu. Au fost obligaţi să lucreze oriunde în ţară sau în afara graniţelor, acolo unde au servit interesele statului. Au schimbat garnizoana de reşedinţă ori de câte ori li s-a cerut, renunţând la casă şi la relaţiile sociale pe care, în mod firesc, şi le construieşte orice familie.

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Rezervistului Militar, în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată. Guvernul a adoptat hotărârea de instituire a acestei zile la data de 31 mai.

Aniversarea Zilei Rezervistului Militar ne oferă onorantul prilej de a ne exprima deplina apreciere faţă de cei care au scris pagini de eroism la toate marile construcţii ale României. Este un moment important, impregnat de simbolism şi semnificaţii speciale. Pentru noi, românii, aceste semnificaţii sunt cu atât mai profunde cu cât istoria a probat de-a lungul timpului legătura strânsă dintre interesele naţiunii române şi cele ale armatei.

Cu onoare, vă salut și vă adresez calde urări de sănătate, pace și bucurie.”

LA MULŢI ANI REZERVIST MILITAR !

gradi1