gradi1

Ziua Internaţională a Holocaustului şi împlinirii a 70 de ani de la eliberarea din 27 ianuarie 1945 a lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz-Birkenau

DSC_0495Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef a participat marți, 27 ianuarie 2015 la manifestările menite a marca Ziua Internaţională a Holocaustului şi împlinirii a 70 de ani de la eliberarea din 27 ianuarie 1945 a lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz-Birkenau. Programul manifestărilor a început la ora 12:30 printr-o acţiune  memorială  la monumentul deportaţilor din str. Decebal 4/A,  urmat de un simpozion având ca temă tragedia Holocaustului şi implicaţiile sale pe plan  local şi internaţional, la sediul Muzeului Județean.

„Tragediile şi ororile din lagărelor naziste se impun a fi comemorarate la Satu Mare, mai ales că din judeţul nostru a fost dusă spre lagărele morţii, una dintre cele mai numeoase comunităţi evreieşti de pe teritoriul de azi a României, iar evrei sătmăreni au avut o contribuţie extrem de importantă la istoria judeţului, la dezvoltarea sa economică şi culturală. Comunitatea evreiască din Satu Mare a fost până la Holocaust una dintre cele mai reprezentative şi mai bine organizate din centrul şi estul Europei. Înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, conform recensămintelor vremii privitoare la oraşul Satu Mare, dintr-o populaţie de 52.048 de locuitori evreii reprezentau 12.960, fiind astfel una dintre cele mai compacte comunităţi evreieşti din întreaga Transilvanie. Viaţa spirituală a evreilor sătmăreni era intensă, existând două sinagogi şi 25 de case de rugăciune.

La sfârșitul lunii mai 1944, şase trenuri i-au transportat pe evrei înspre lagărele morţii. Mai bine de 15.000 de evrei sătmăreni şi-au pierdut viaţa în acele fatidice zile.

Cu toate că astăzi din cauza emigrării, numărul evreilor este foarte mic spiritul acestei comunităţii se păstrează viu în cultura sătmăreană, iar contribuţia acesteia la identitatea Sătmarului a fost zidită, cărămidă cu cărămidă, în arhitectura centrală a oraşelor Satu Mare, Carei şi Tăşnad.

Aşadar se cuvine ca în judeţul nostru, de Ziua internaţională a Comemorării Holocaustului să se aducă un omagiu celor dispăruţi, să se aprindă lumânări şi să se cinstească memoria evreilor martiri sătmăreni.”  este mesajul președintelui Consiliului Județean Satu Mare.

Organizatorii acestui eveniment sunt: Instituţia Prefectului Judeţului Satu Mare, Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Comunitatea Evreilor din Satu Mare, Asociaţia Judeţeană Satu Mare a Refugiaţilor, Expulzaţilor  şi Deportaţilor din 1940, Asociaţia Holocaustului din Ardealul de Nord 1940-1945, Asociaţia SAVO – Scrieri Ale Vechiului Oraş- şi Muzeul Judeţean Satu Mare.

DSC_0512 DSC_0537 DSC_0547

gradi1