gradi1

Aurel Țenț, din nou în atenția publicului

DSC_0026Aurel Țenț a revenit în fața publicului sătmărean cu o nouă expoziție. Picturile pline de culoare sunt reunite într-o colecție retrospectivă. 

 

Expoziţia cuprinde 85 de lucrări (57 de picturi şi 28 de desene), un eşantion reprezentativ pentru temele şi stilul care l-.au consacrat pe artist.

Regăsim compoziţii pe teme mitologice şi spirituale, tablouri de familie, ciclul dedicat lui Gustav Klimt, peisaje din taberele de creaţie la care artistul a participat (de pildă o remarcabilă panoramă a ambianţei taberelor de la Hodod), portrete de muzicanţi sau de femei de la ţară, decorate baroc cu simboluri, câteva tablouri cu tematică creştină trecută prin filtrul gândirii şi sensibilităţii autorului (o splendidă redare a momentului în care Isus mergea pe apă spre ucenicii terifiaţi), o revărsare vegetală din Lunca Someşului şi multe alte lucrări realizate în manieră specifică domniei sale, în care formele tind să ia contururi idealizate ale spiritului ce le animă.

 

Felician Pop, consilierul pe problem cultural al președintelui Consiliului Județean Satu Mare, în discursul său a vorbit despre Aurel Țenț ca fiind unul dintre artiștii care au înțeles că expresia artistic, nu este altceva decât o revelație uneori convulsivă – a expresiei.

 

„Profunzimea temelor pe care le abordează vine din străfundurile unei conștiințe torturate mereu de perfecțiune, de armonizare inteligență între culoare și gând.

 

Cred că la niciun alt artist nu este mai flagrantă ruptura dintre biologic și creativitate. Dacă nu am ști că pictorul are deja – iată! – 84 de ani, am putea crede că este un artist tânăr și foarte febril, care caută mereu noi forme de expresie.

 

Dar perspectiva temporală îi confer lui Țenț ceva din forța taumaturgică a unui filozof care și-a făcut din înțelepciunea privitorului, un adevărat crez.

 

Apoi – sau chiar înainte de toate? – Aurel Țenț este un om solar, care emană bunătate și înțelegere și toate acestea constituie magma creației sale.

 

Pentru că lucrările sale, îndrăznețe de multe ori, mirabile totdeauna, sunt fulgerații care pot să se contopească repede cu o ploaie de senzații vărsate peste un univers, aparent tern și indiferent.

 

Retrospectiva de față este un fel de dare de seamă a unui artist deplin, în fața unei lumi care s-ar putea salva, dacă își mută trăirile în aceste lucrări tulburătoare.

 

Dacă mă gândesc la Aurel Țenț și trebuie să dau degrabă o definiție a condiției artistului, atunci aș spune că talentul este intelegența sufletului.” sunt cuvintele lui Felician Pop așternute în caietul de sală.

 

La fel de frumoase sunt și cuvintele lui Robert Laszlo la adresa lui Aurel Țenț pe care scriitorul le-a reunite într-un poem cu care a delectate auditoriul:

 

„Un sărut și un penel

Lui Aurel Țenț

 

El dărâmă culorile,

Nu știa că ele cad

Peste forme și sensuri,

Mâna peste ochi,

Timpul,

Peste ceața mărturisirilor.

 

Uite

Cum se furisează suferințele

Pe urmele bucuriilor,

Între lutul prăbușirii

Și Cerul înălțării

Stă iarba aceasta

Arămită de sânge.

 

Caut, număr,

Împart orbilor,

Întunericul,

Un fulger cuminte

Leagă tablourile cu

Lama unei priviri

Căzute-n genunchi

 

Un sărut

Va putea să împlinească

Toate acestea.

Un sărut și

Un penel.”

 

Evenimentul a avut loc sub auspiciile Consiliului Judeţean, Centrului Culturii Tradiţionale şi Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Satu Mare.

gradi1