gradi1

Mesajul președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef de Ziua Armatei

1619617_583102065152287_5228332595355360425_nZiua de 25 Octombrie 2014 are o triplă semnificație. Aniversăm în această zi, 70 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc, 55 de ani de la declararea zilei de 25 Octombrie ca zi a Armatei Române și 50 de ani de la dezvelirea complexului monumental creat de Gheza Vida, unul din cele mai importante monumente de for din România.

Se împlinesc 70 de ani de când bunicii noștri eliberau la Carei, ultima palmă de pământ aflată sub ocupatie străină. A fost atunci o victorie răsunătoare ce a încununat astfel zecile de mii de jertfe pe care militarii români le-au avut în dorința lor de eliberare și refacere a vechilor granițe din vestul României.

La 26 octombrie 1944, la o zi după eliberarea Ardealului, Ministrul de Război, generalul Mihai Racoviță nota într-un carnețel: “Românii, cu mic, cu mare, tresaltă la sunetul trâmbițelor biruitoare. Ardealul a revenit astăzi, prin luptă dreaptă și jertfă vrednică, la trupul din care a fost rupt“. Același ministru amintea în scrierile sale că pentru eliberarea Ardealului, armata română a participat cu peste 250.000 de militari din care au fost uciși, răniți ori dispăruți aproximativ 50.000.

Cu toții datorăm un profund respect acestor români care au luptat cu toată fiinţa şi puterea lor, propulsați de o flacără lăuntrică a patriotismului şi sentimentul datoriei față de țară. Să nu uităm niciodată că o parte din acei soldați care s-au sacrificat pentru țară, poate nu au fost îngropați creștinește niciodată și își odihnesc somnul de veci pe sub cine știe ce brazde de pământ. De aceea au rămas de cele mai multe ori anonimi, dar ei știu că întotdeauna numele lor s-a contopit cu cel al ţării, cu cel al neamului, sub mantia lui Dumnezeu.

25 octombrie marchează momentul în care o singură instituţie a redat Statului demnitate, a fost momentul în care Armata, ca întotdeauna în istorie, şi-a făcut datoria faţă de ţară.

Această zi este nu numai o zi a recunoştinţei, este şi o zi a demnităţii noastre, o zi a demnităţii pe care militarii români au stropit-o cu sânge, au marcat-o cu vitejie, au susţinut-o prin voinţa lor.

Prin modul în care Armata își îndeplinește misiunile a dovedit că este un ambasador al României în lume, acţionând întotdeauna cu profesionalism şi mult curaj, cu devotament, ca adevăraţi camarazi pe care partenerul de luptă s-a putut bizui oricând.

Fie ca cele mai nobile virtuți să vă călăuzească viața și cariera dumneavoastră!

Consiliul Județean Satu Mare a alocat fonduri începând cu anul 2013 pentru restaurarea acestui frumos monument care este dovada vie a jertfei Armatei Române.  Îmi doresc ca peste 50 de ani copii nostri să știe ce au făcut aceștia și să vină în fața Oștașului Român pentru a-și învăța istoria și pentru a-și pleca căpetele cu respect în fața înaintașilor.

Să nu ne uităm înaintașii! Să nu uităm faptul că suntem români și ne definesc valori morale precum: demnitate, onoare, onestitate, responsabilitate, dreptate şi corectitudine!

gradi1