gradi1

Comemorarea a 142 de ani de la moartea lui Avram Iancu

Avram Iancu4Peste 900 de careieni au asistat duminică la comemorarea a 142 de ani de la moartea lui Avram Iancu, în semn de omagiu pentru sacrificiul acestuia pentru a păstra vii idealurile şi continuitatea milenarului popor român.
Organizatori au fost Asociatia Colonia Moţilor Ianculeşti, Asociatia Refugiaţilor- filiala Carei, Asociaţia Culturală ASTRA, Despărţământul Carei, Buletin de Carei, Asociaţia Unirea 2009, SC Ianculeşti SRL şi Directia de Cultură a Municipiului Carei.
Manifestările au fost onorate de prezenţa celor mai înalte oficalităţi ale judeţului, prefectul Eugeniu Avram, Adrian Stef, preşedintele Consiliului Judeţean şi vicepreşedintele Mircea Govor, Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Liviu Marta,directorul Muzeului Judeţean Satu Mare şi directorul adj.Radu Ardelean, Robert Laslo, directorul adj. al Bibliotecii Judeţene.
Tulnicăresele din Ianculeşti au deschis evenimentul după care au răsunat acordurile Imnului de Stat. Marşul lui Avram Iancu a fost intonat de către corul ASTRA careiană, dirijat de prof. Mariana Vulcan. Lavinia Lucaci, absolventă a UBB, Facultatea de sociologie, a recitat din lirica lui Răzvan Ducan „Iancule, inimă de bărbat tânăr”
Cei mai reprezentativi recitatori ai şcolilor careiene au emoţionat asistenţa prin modul în care au redat frumoase versuri din folclorul popular: Roxana Mihaly, Sergiu Fogaş, Adina Deac şi Marcel Ursan.
Adrian Ştef, președintele Consiliul Județean Satu Mare a spus celor prezenți: „Sunt deosebit de onorat să fiu împreună cu voi toţi şi împreună să-l onorăm pe marele erou naţional, Avram Iancu, aici, la Carei. Ca şi orice moment de răscruce al istoriei, care din masa poporului a propulsat eroi, oameni extraordinari, tot astfel, momentul 1848-1849 a născut, a lansat în istorie personalităţi de seamă pentru istoria românilor, printre care Avram Iancu este, fără îndoială, cel mai adânc înrădăcinat în conştiinţa poporului. Avram Iancu a fost un mare conducător al moţilor, un mare iubitor de ţară, avea un puternic simţ pentru dreptate, a avut un curaj nedisimulat, iar în momente de restrişte a dat dovadă de multă luciditate.
Iubirea şi dragostea de ţară sunt sentimente sfinte pentru români şi acestea trebuie să ne călăuzească mereu. ,,Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea fericită’’ stă scris aici, pe acest soclul şi suntem şi noi în asentimentul acestor vorbe. Noi ne dorim să-i vedem mereu pe sătmăreni fericiţi! Avem datoria să aducem un omagiu pentru toţi cei care s-au jertfit pe altarul dreptăţii şi au luptat pentru România. Avem datoria să-i cinstim şi să dea Dumnezeu să avem puterea să ne ridicăm la înălţimea marilor personalităţi istorice ale ţării noastre.
Dumnezeu să binecuvinteze oraşul Carei, judeţul Satu Mare şi toată România!
Vreau să spun un lucru important am decis acum 2 ani să luăm în custodie Monumentul Ostaşului Român din Carei, care reprezintă pentru noi toţi un monument istoric deosebit de important care marchează lupta ostaşilor români împotriva jugului fascist şi pe care avem datoria să-l îngrijim. Am decis să facem lucrările de reabilitare a acestui important şi reprezentativ monument care se găseşte la Carei pentru ca la 25 octombrie să sărbătorim cum se cuvine cei 70 de ani de la sacrificiul ostaşilor români pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc, moment când va fi prezent şi prim-ministrul României, Victor Ponta.
La fel cum ne-am implicat pentru reabilitarea acestui monument simbol, ne vom implica si vom lua în grijă şi acest monument al lui Avram Iancu, cred că nu este corect să nu fie îngrijite cum se cuvine monumentele româneşti din municipiul Carei. Vrem să ne respectăm cultura şi personalităţile marcante româneşti. Pentru că respectându-le, îngrijindu-ne de ele, ne respectâm pe noi înşine!’’
Avram Iancu3

Avram Iancu2

Avram Iancu1

Avram Iancu

gradi1