gradi1

Aurul și argintul antic al României la Muzeul de Artă Satu Mare

tezaurul-de-la-SâncrăieniExpoziția „Aurul și argintul antic al României” reprezintă încununarea cu succes a unui proiect muzeologic de anvergură națională, unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizate în România în ultimii 20 de ani. Este astfel pentru prima oară când publicul din România are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrariei pre- și protoistorice sau de epocă clasică din colecțiile a 31 de muzee din țară.
Unele dintre obiectele incluse în tematica expoziției se află în colecția Tezaurului Istoric a Muzeului Naţional de Istorie a României și, prin urmare, pot fi văzute doar la București, altele sunt expuse în diferitele muzee de istorie și arheologie din țară, în timp ce o parte dintre acestea nu au mai fost prezentate publicului în trecut.
Podoabele din aur și din argint, accesoriile vestimentare, armamentul de paradă, piesele de harnașament, vesela geto-dacică, dar și tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti, ocupă un loc important în cadrul expoziției, alături de numeroase alte asemenea piese din metale prețioase, descoperite pe teritoriul României.
Organizată la iniţiativa Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, expoziţia Aurul şi argintul antic al României reuneşte peste 1000 de piese arheologice din metale preţioase, toate descoperite pe teritoriul României. Acoperind o perioadă cuprinsă între Eneolitic şi Antichitatea Târzie, din mileniul al V-lea a.Chr. până în secolul al VII-lea p.Chr., o parte importantă din artefactele prezentate provin din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, în special din cel al expoziţiei Tezaur Istoric, şi peste 800 de obiecte au fost selectate din patrimoniul a 31 de muzee de arheologie şi de istorie din ţară, parteneri generoşi în acest proiect. Vernisată mai întâi la București, pe 19 decembrie 2013, expoziția urmează să fie itinerată de-a lungul anilor 2014-2016 prin mai multe muzee din România.
O expoziţie dedicată pieselor antice din metale preţioase oferă ocazia de a admira obiecte în care valoarea intrinsecă a materialului se îmbină cu măiestria execuţiei şi cu bogăţia simbolică.
Insignă, însemn, prestigiu, sacralitate, bogăţie sau pur şi simplu podoabă – acestea sunt doar câteva dintre sensurile atribuite pieselor din metale preţioase. De-a lungul timpului, în slujba evidenţierii acestor roluri au fost investite pricepere tehnică, îndemânare şi imaginaţie, care au condus şi către o mare diversitate de forme. Printre artefactele prezentate există atât exemplare cu o lucrătură mai simplă, cât şi adevărate puncte de referinţă în arta metalului preţios.
Dincolo de raritatea şi valoarea lor intrinsecă, datorită materiilor preţioase din care au fost modelate, podoabele, accesoriile vestimentare, armele de paradă, vesela de ceremonie sau monedele prezentate se constituie în adevărate capodopere artistice şi dau măsura ingeniozităţii tehnologice şi a forţei creatoare a străvechilor meşteri făurari care au extras şi prelucrat aurul şi argintul, înnobilându-le a doua oară. În plus, obiectele expuse nu sunt doar creaţii care încântă ochiul şi fascinează prin strălucirea lor, dar reprezintă preţioase documente de istorie politică, socială, culturală, ideologică şi tehnologică, constituindu-se în mesageri ai unor civilizaţii de mult apuse.

gradi1