gradi1

Slujbă Arhierească la Păuleşti

311Duminică a fost o zi de mare sărbătoare pentru locuitorii comunei Păuleşti. Şi asta pentru că episcopul vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţia Sa Iustin Sigheteanul, a oficiat la biserica din localitate Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan, şi cu un sobor format din 25 de preoţi. Momentul este cu atât mai important cu cât PS Iustin Sigheteanul nu s-a mai aflat în Păuleşti din anul 2005. Cu această ocazie, episcopul-vicar PS Iustin Sigheteanul a sfinţit iconostasul Bisericii “Sfântul Ilie”, ale cărui picturi au fost realizate de către un renumit iconar sătmărean, respectiv pictorul George Dan. PS Iustin Sigheteanul a pus ieri şi piatra de temelie pentru locul unde va fi aşezat Sfântul Altar, ca urmare a extinderii lăcaşului de cult.
Sute de oameni au umplut curtea Bisericii “Sfântul Ilie” din Păuleşti, printre care s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, primarul comunei Păuleşti, Nagy Iosif, viceprimarul comunei Păuleşti, Valer Şuta, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, dr. Paula Mare, primarul comunei Craidorolţ, Daniel Balog, Mircea Leţiu – membru în cadrul Adunării Eparhiale, respectiv managerul firmei Samcif, Bogdan Marin – unul dintre binefăcătorii lăcaşului de cult. Este demn de menţionat faptul că la Sfânta Liturghie a fost prezent şi preotul reformat Kiss Iosif, fapt remarcat şi de către PS Iustin Sigheteanul, care a făcut apel la o bună înţelegere între toate confesiunile şi toate etniile.
PS Iustin Sigheteanul a făcut şi o scurtă trecere în revistă a istoriei Parohiei Păuleşti, respectiv a bisericii. Concret, în anul 1957 s-a început construcţia actualei biserici pe terenul donat de prefectul de atunci Ilie Barbu, cu condiţia ca biserica sã aibă hramul “Sfântul Ilie Tesviteanul”. În anul 1986 biserica a fost pictată de Vasile Mureşan în ulei, iar în anul 1990 biserica a fost sfinţitã de episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţia Sa Justinian. La acea dată preot a fost Ioan Babici. La 57 de ani distanţă, din cauza gradului de uzură, credincioşii din Parohia Păuleşti au luat în considerare extinderea şi reconstruirea bisericii. “Motivul pentru care noi am venit aici este dorinţa părintelui Cristian Chindriş, care vine din Ţara Lăpuşului, dar s-a naturalizat aici şi păstoreşte aici de 18 ani. După ce au construit casa parohială şi au adus îmbunătăţiri şi consolidări bisericii, comunitatea se întâmplă să fie într-o situaţie fericită, adică creşte. Când a început această comunitate a avut 12 familii. Acum sunt 750 de suflete, de cedincioşi, deci comunitatea sporeşte. Iar biserica aceasta s-a construit în 1957, deci în timpul comunismului şi a fost sfinţită de Vasile Coman. Fără pictură. Iar apoi în 1990 s-a pictat şi a sfinţit-o Înalt Prea Sfinţitul Iustinian, după ce s-a reînfiinţat Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Iar acum, exact la 57 de ani de la ridicare, ne gândim ori să o consolidăm şi să o extindem, ori să o înlocuim cu alta, ce va vrea Dumnezeu. Biserica dă semne de degradare înăuntru. Părintele spunea să o extindă cu încă zece metri, să o consolideze şi să o extindă. Atunci vor încăpea toţi credincioşii în biserică. Deci, pentru asta am venit eu aici şi am binecuvântat extinderea”, a declarat PS Iustin Sigheteanul.
Din data de 15 aprilie 1996, prin bunăvoinţa Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a fost numit preot în nou înfiinţata Parohie Păuleşti diaconul Cristian Chindriş, de la Seminarul Teologic din Baia Mare. Astfel, la cei 42 de ani, părintele Cristian Chindriş are 18 ani de preoţie şi 18 ani de când este preot în Parohia ortodoxă Păuleşti. De asemenea, de numele său se leagă ridicarea unui paraclis în cadrul Colegiului Naţional Ioan Slavici. În semn de preţuire faţă de părintele Cristian Chindriş, PS Iustin Sigheteanul i-a acordat distincţia de stavrofor, adică purtător de cruce. “M-am hotărât, împreună cu Consiliul Parohial şi cu câţiva oameni de bine şi împreună cu toţi credincioşii din Păuleşti, să mărim biserica, întrucât, după cum aţi văzut, biserica vie a lui Hristos din Păuleşti nu mai încape în biserica de ziduri. Nu va fi uşor, dar nici foarte greu. Am preconizat ca în şapte sau opt ani să reuşim să extindem biserica. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a duce la bun sfârşit ceea ce ne-am propus”, a declarat părintele Cristian Chindriş.

gradi1