gradi1

Campioana Mondială, Zita Funkenhauser în vizită la Satu Mare

DSC_0040Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef s-a întâlnit astăzi, 01 august 2014, cu renumita campioană la floretă Zita Funkenhauser, care se află la Satu Mare cu ocazia nunţii de aur a părinţilor Laszlo şi Eva. Adrian Ştef le-a urat multă sănătate, fericire şi viaţă îmbelşugată sărbătoriţilor, iar pe Zita a învitat-o să mai revină la Satu Mare alături de binecunoscutul campion Iosif Szepessy, campionul sătmărean căruia scrima sătmăreană îi va rămâne mereu îndatorată, şi cu alte ocazii.

Zita Funkenhauser este una dintre cele mai titrate floretiste, originară din Satu Mare, care a obţinut de-a lungul carierei sale nu mai puţin de 14 medalii la jocurile olimpice şi campionate mondiale pentru Germania. Este dublu campion olimpic şi de trei ori campion mondial cu echipa Germaniei. Pe lângă cariera sportivă de excepţie Zita a absolvit şi universitatea de medicină, iar la marile concursuri ea asigură asistenţa stomatologică a sportivilor germani.
Zilele trecute Hedi Funkenhauser, sora Zitei ne a anunţat că în data de 1 august toată familia Funkenhauser se va găsi la Satu Mare, cu ocazia nunţii de aur a părinţilor: Laszlo şi Eva. Cu această ocazie copiii surorilor: Greta, Leandra, Ella şi Katalina vor participa la un concurs demonstrativ cu trăgători sătmăreni. Mulţumind astfel pentru contribuţia antrenorilor sătmăreni, a şcolii de scrimă în formarea carierei de excepţie a Zitei.
Primele lecţii de scrimă Zita le primeşte de la antrenoarea Judit Haukler, dar după primele succese, în 1973 famila Funkenhauser se mută în Germania. Şi aici se produce al doilea moment important în cariera sportivă a Zitei: tatăl alege ca loc de reşedinţă Tauberbischofsheim, cel mai important centru de scrimă din Germania, unde Zita va deveni cea mai titrată floretistă germană.
Va sosi la Satu Mare şi Matthias Behr, soţul Zitei, de asemenea o adevărată legendă a scrimei germane (16 medalii la jocurile olimpice şi campionate mondiale, campion olimpic şi de trei ori campion mondial cu echipa Germaniei). Matthias conduce in prezent Centrul Olimpic din Tauberbischofsheim.
Copii, Greta şi Leandra sunt pe urmele părinţilor: campioni naţionali la cadete şi juniori, medaliati la CM de cadete de la Klagenfurt din 2011.
La demonstraţia ce s-a organizat astăzi, 1 august, la ora 9 la Sala de scrimă Alexandru Csipler sătmărenii au fost reprezentaţi de Lazin Alexandra, Varga Anett, Pótor Andrea, Gábor Enoch şi Daniel, Pop Edwin, Bodó Benjamin sub îndrumarea antrenorilor Lengyel Éva és Şuta Dan.
DSC_0030

DSC_0014

gradi1