gradi1

A doua ediţie a Festivalului Viei și Vinului la Beltiug

DSC_0079Astăzi, cu începere de la ora 13.30 la Beltiug a avut loc o conferinţă de presă în care s-a prezentat programul „Festivalului Viei și Vinului” de la Beltiug, eveniment ce va avea loc în acest weekend. Festivalul este la a doua ediţie şi este organizat cu spijinul Consiliului Judeţean Satu Mare. Preşedintele CJSM, Adrian Ştef a ţinut să felicite organizatori pentru că au „furat startul” și au avut ideea de a înlocui zilele localității cu un festival, asemenea evenimente nu fac decât să aducă plus valoare judeţului şi să promoveze producătorii de vin.
Beltiugul are un potențial turistic vini-viticol de mare amploare. Există indicii că vița de vie este cultivată în zonă încă de acum 1000 de ani, însă viticultura modernă a apărut în urmă cu 300 de ani, introdusă de contele Károlyi Sándor. Existau peste 400 de hectare cultivate cu viță de vie. Făcând un salt în timp de 250 de ani, după cel de-al doilea război mondial, au mai rămas 200 de hectare cultivate.
Unul dintre promotorii relansării viticulturii din zona Beltiug, este Johann Brutler. Reîntors în locul în care s-a născut, după ce în 1982 a emigrat în Germania, și-a propus nici mai mult, nici mai puțin decât reînvierea viticulturii din zonă. A pus pe roate o afacere de familie, înființând Casa de vinuri Nachbil. Totul a început cu un jumătate de hectar și încet, încet s-a ajuns la 25 de hectare. Cei doi oenologi ai cramei, Johann și Edgar Brutler (tată și fiu) au avut curajul de a investi într-o afacere care atunci, prin anii 90 nu era foarte dezvoltată în România. În anul 2002 achiziționează pivnița Károlyi pe care o renovează, dându-i strălucirea de odinioară. Denumirea cramei și a mărcii sub care sunt comercializate vinurile Nachbil, provine de la denumirea zonei unde este cultivată vița de vie. Nachbil înseamnă ”după dealuri”. Soiurilor autohtone li s-a adăugat Syrah, Riesling de Rin, Cabernet Sauvignon, și Sauvignon Blanc dar și Blaufrankisch sau Grunspitz. Producția de vin a început în 1999, iar prima sticlă a fost îmbuteliată în 2004. Având multă muncă în spate, pasiune și cultul lucrului bine făcut, Nachbil a devenit un brand cunoscut în țară dar și peste hotare. A participat la numeroase evenimente de profil, în țară sau peste hotare (Viena, Berlin). Poate cea mai importantă prezență fiind accea de la sediul Parlamentului European de la Strasbourg (februarie 2010), când vinurile produse la Beltiug au fost prezentate eurodeputaților.
Un alt producător local, care a pus pe piciare o afacere, continuând tradiția de sute de ani a familiei, este Laszlo Hetei. În 2005, inspirat de succesul consăteanului său, Johann Brutler, replantează cu soiuri nobile via îmbătrânită și își extinde treptat parcelele cultivate. Deține una din cele 370 de pivnițe în Dealul Hagau, unicat în România în sensul că aproape fiecare familie din sat avea o pivniță pe deal, acolo era de fapt un sat în miniatură. În 2012, a deschis chiar la șoseaua principală, o sală de degustare și un magazin în care sunt comercializate vinurile familiei.
„Cu o astfel de tradiție a cultivării viței de vie, este şi normal şă avem şi un festival dedicat vinului şi viei din zonă. Este crucial să obţinem şi denumirea de marcă înregistrată „Dealurile Sătmarului”, deoarece avem cu ce să ne mândrim, putem concura făra ruşine cu cele mai bune vinuri din România”, a mai precizat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.
program festival beltiug

gradi1