gradi1

Tuberculoza, în scădere în judeţ

tbcDe Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare a susţinut o conferinţă de presă, la care au participat şi directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, Claudiu Sulea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Constantin Demian, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Dorina Dragoş-Guran, directorul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, Georgeta Pop, preşedintele Colegiului Medicilor, Călin Bumbuluţ, precum şi cadre medicale, specialişti în tratarea acestei boli ce reprezintă un flagel în Europa de Est.
Directorul Spitalului TBC, Ioan Sergiu, i-a mulţumit primarului Dorel Coica pentru sprijinul acordat în cursul anului trecut, când, din fonduri alocate de la bugetul municipiului Satu Mare s-a achiziţionat un performant aparat Doppler pentru depistarea timpurie a bolii cauzate de bacilul Koch, iar edilul-şef i-a dat asigurări că va susţine în continuare activitatea spitalului.
Potrivit datelor prezentate în conferinţa de presă, România se află în continuare în topul negativ la nivel european în ceea ce priveşte răspândirea tuberculozei, alături de ţări precum Kazahstan sau Republica Moldova, iar judeţul Satu Mare prezintă o rată mare de îmolnăviri, în special în zona Oaşului, dar în ultimii ani am coborât din fruntea clasamentului naţional.
Faţă de anul 2004, când aveam aproximativ 160 bolnavi la 100.000 de locuitori, numărul acestora a scăzut la jumătate până anul trecut, iar tendinţa descrescătoare se menţine şi la numărul cazurilor noi de boală, ceea ce dovedeşte eficienţa măsurilor luate pentru prevenirea şi tratarea bolii. Rămâne îngrijorătoare, însă, rata îmbolnăvirilor în rândul copiilor, anul trecut înregistrându-se 25 asemenea cazuri. În ceea ce priveşte mortalitatea, am ajuns la cinci decese cauzate în fiecare an de TBC la nivel de judeţ.

gradi1